Валентич: Последният етап от проекта "Ботев" е да спечелим титлата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:45 / 22.06.2022
3176
Треньорът на Ботев (Пд) Азрудин Валентич даде обширно интервю пред шведски сайт, в което призна, че клубът му се е насочил към нови попълнения именно от скандинавската страна.

Г-н Валентич, Ботев е класически клуб в България. И вие не само го оставихте в елита, а и го развихте. Как?

Първият етап наистина бе Ботев да оцелее. Следващата стъпка бе да направим добър състав за сезон 2021/22. Такъв, който да е сред първите 6 в класирането. След това идеята е да се класираме за евротурнирите и накрая да спечелим титлата. Визата за Лигата на конференциите вече е взета. А третото място е най-добрият резултат, който Ботев постига в шампионата от 27 години насам. Това е накратко.

Коя е следващата стъпка пред клуба?

Със сигурност да бъде завършен новият стадион, който в момента е в строеж. По този начин ще се доближим до хегемона Лудогорец – и като клуб, и организационно. Спортно-технически – нуждаем се от подсилване на отбора, за да отговаряме постоянно на предизвикателството за класиране в евротурнирите и дори за битката за титлата.

С оглед на факта, че имате дълга история в шведския футбол, сякаш е напълно нормално да погледнете към нашия пазар, още повече че вече сте го правили с привличането на Па Конате, Джак Лейн и Кевин Янсон. Така ли е?

Конате оставя отлична кампания зад гърба си. Той бе един от ключовите ни играчи през сезона. Джак Лейн вече не е с нас, но той ще остане в клубната история с двата важни гола, които отбеляза. Първо вкара в градското дерби срещу Локомотив, което спечелихме с 2:1. След това бе точен и в мача, с който спечелихме третото място (б.а. – 2:1 срещу Славия) и заслужихме участие в баража за Лигата на конференциите. Трябва да отбележа и факта, че Кевин Янсон имаше много успешен период при нас, благодарение на който получи атрактивна оферта от Южна Корея. Тя бе добра и за Ботев и се стигна до трансфер.

Тоест напълно ще е уместно да погледнете отново към шведския пазар, за да подсилите тима за новия сезон?

Да, абсолютно. Интересуваме се от футболисти, които играят в Швеция. Скаутите ни наблюдават играчи, които сме харесали. Правят го постоянно. Искаме да вземем такива футболисти. Ще видим дали ще се стигне до трансфер.

Колко време още се виждате в България?

Имам договор с Ботев до 30 юни 2023 година. Щастлив съм тук и чувствам, че има какво да направим, за да се развием още заедно. С клуба имаме еднакви амбиции.

А каква би била следващата логична стъпка в треньорската ви кариера?

В момента работя така, сякаш ще остана в Ботев Пловдив следващите 5 сезона. Това е моят начин. Иначе е много трудно да предвидиш какво и защо ще стане. Знаете, че резултатите диктуват почти всичко. Най-важното нещо за мен е един ден като си тръгна от Ботев, да почувствам, че наистина съм свършил нещо велико тук. И да оставя клуба на много, много по-добра позиция от тази, в която съм го поел.

Интервюто е на expressen.se.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).