ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
"Ергенът" е формат за унижение на жената - един мъж определя значимостта на цяла група жени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:44 / 18.04.2022Коментари (4)6932
©
В тролея благообразна госпожа ми казва: "Нали разбирате, никога не бих гледала "Ергенът", но това вече не може да се търпи". Разбирам, че аудиторията му се върти в омагьосан кръг - хем го гледа, хем не иска да си признае, защото усеща под усмивките и силиконите нещо неприлично, което я привлича към екрана. Но какво е то? Пише в свой анализ за "Дойче Веле" известният културолог Георги Лозанов.

В "Ергенът" един мъж определя значимостта на цяла група жени

Неприлично е в култура на толерантност и равнопоставеност на половете, за каквато евроатлантическата претендира, да създадеш телевизионен формат за унижение на жената. Замисълът група жени да се борят за мерака на един мъж поставя собствената им значимост в зависимост от неговата воля до такава степен, че ги лишава от човешко достойнство. Защото то е правото на всеки човек под слънцето да е ценен сам по себе си, а не заради оценката на някой друг.

Ще кажете, във всеки флирт е така, но не е. Флиртът е случка между двама, в която те взаимно се оценяват. Докато в "Ергенът", само той има привилегия да дава оценки, а своята е получил предварително - жените по сценарий трябва да го приемат за свой избраник, към който да изпитват почти тотемично благоговение. И дори когато си позволяват да го критикуват, то е защото са разочаровани, че той не ги харесва.

Няма нужда да си адепт на феминизма, за да ти е ясно, че подобен телевизионен формат лекува накърненото чувство за мъжко превъзходство след женската еманципация. Сменил се е културният модел в демократичния свят и жената все по-малко е готова да бъде обслужващ персонал на мъжа и все повече се реализира според собствените си представи за успех, а не според неговите. Примирил ли се е той с отнетата му власт над "слабия пол"?  Едва ли, за което свидетелстват например разкритията в кампанията #MeToo, че мъжът възпрепятства просперитета на жената, ако тя не иска да му се отдаде. И това се случва на най-либералното място на планетата - в Холивуд. Нека си представим какво става в един малък град с голяма безработица, в който властват "традиционни ценности".

Стари стереотипи и комплекси в нов формат

Друг подобен пример са радващите се на незатихваща популярност конкурси "Мис" от всякакъв вид. В тях участничките са класирани според това доколко визията им носи удоволствие на мъжете. Клишираните фрази, които по регламент са принудени да повтарят, са само рехава маскировка на "химията" между женската плът и мъжкия поглед.

Впрочем, "Ергенът" е един сюжетно усложнен и проточил се във времето конкурс за "Мис", която иска да стане мисис. Само дето на участничките не се налага да дефилират по бански, макар че тоалетите и видът им носят достатъчно еротика. Но не в нея е проблемът - еротизацията на света, която тече от 60-те години на миналия век, е проява на освободеността на съвременната култура. Най-сетне са отпаднали моралните предразсъдъци към секса и той се е превърнал в човешко право, подобно на свободното движение или свободата на словото. Проблемът е друг - сексуалното робство, в което някои мъже продължават да държат жените, включително и в най-развитите общества. И причината за него е и в двата пола, защото то, за разлика от останалите му форми, най-често е доброволно. И жените са склонни да търсят вината повече помежду си, отколкото в мъжете.

Формулата "всички срещу една"

Форматът "Ергенът" в българския си вариант добре показва, че вместо мъжката дискриминация да води до женска солидарност, кара участничките сами да се дискриминират на принципа всички срещу една. Обикновено това е тази, на която ергенът спонтанно или като търсена провокация обръща по-голямо внимание. В резултат тръгва многопосочен хейт - че е грозна, подла, интригантка, вещица, който да я докара до сълзи. Ставаме свидетели на пренесена от социалните мрежи екранна версия на "кенсъл култура", чиято цел е да нападаш някого, докато го сринеш - без връзка с истината или справедливостта, а само с лавинообразно нарастваща групова агресия. За мнозина достатъчно основание да мразиш някого е, че другите го правят.

Получава се следният парадокс - дискриминацията в "Ергенът“ става видима, едва когато се осъществява между жените. Мъжката дискриминация към тях не изглежда такава, защото се ползва не от враждебна, а от комплиментарна реч, не отрича, а присвоява.

"Ергенът" ни напомня за проблемите в отношенията между мъжете и жените в България

Какво може да се случи оттук нататък в "Ергенът" по bTV? Може жената, нападната от жените (не е без значение, че е психоложка по образование), да се разбунтува срещу ергена, за да се разбере, че той е мюре, което ги изкушава да продават пред публика достойнството си за някой лев и спорна телевизионна слава.

Може и след като се е стигнало до откровена враждебна реч от екрана, институциите, натоварени със санкционирането ѝ - сред които Агенцията за защита от дискриминация, СЕМ, Етичната комисия, да обърнат внимание на случая.

Но най-добре е и България, след всички злоупотреби с Истанбулската конвенция, да я ратифицира, защото реалита като "Ергенът" са публично напомняне в какви лични отношения влизат мъжът и жената зад стените на дома.


Още по темата: общо новини по темата: 3974
16.12.2022 »
30.09.2022 »
24.09.2022 »
21.09.2022 »
18.07.2022 »
16.07.2022 »
предишна страница [ 1/663 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.04.2022 г.
0
 
 
Това все едно да Ти земеш улично куче дето става 1 нова милон
Aнонимен
на 19.04.2022 г.
0
 
 
Глупави феминистични простотии. Тъкмо заради феминизма жените в предаването са такива и са стигнали до там да си търсят ерген в тв формат. Там няма нито една истинска жена, истинска майка, истинска съпруга. Все разведени, държанки, плеймейтки и прости, но с претенции за умни защото са взели някакво висше. Предаването, ако не друго доказва именно провала на феминизма. Нито една от тези жени не е щастлива. И няма нищо по-лошо от озлобена и завистлива феминистка.Колкото до кой давал оценки, те са си дали оценката за Ергена предварително, заявявайки желанието си за участие в предаването. И да, мъжът избира дали да се обвърже и за кого, а жената избира дали да имат сексуални отношения с даден мъж.
Aнонимен
на 18.04.2022 г.
0
 
 
Всички предавания с изключение на България търси талант,са за изпростяване на населението!
Aнонимен
на 18.04.2022 г.
0
 
 
Коко6карника е топ.вижда се колко струват. А и те са си платени. Платено им е да се излагат.а и видыахме колко им е умствениа багай. Може би Марта се представыа наи добре
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: