Волейбол на сняг! Марица се включва в новия зрелищен шампионат!

Автор: Стойчо Генов
Коментари (0)
15:01 / 31.03.2022
1295
За първи път в България ще се проведе национално първенство по зимен волейбол и Марица (Пловдив) ще участва в него със свой отбор. Историческият шампионат, който се явява и първият турнир по зрелищния нов спорт в страната ни, ще се проведе този уикенд, 2 и 3 април, на Перелик край Смолян.

Жълто-сините ще бъдат представени от Катрин Бабачева, Кристина Асенова и Никол Митева, подготвени от треньорката Атанаска Никифорова.

Националното първенство по зимен волейбол или волейбол на сняг, както още се нарича, ще се проведе по формат с двойна елиминация и с участието на четири женски и четири мъжки отбора. При всеки от двата пола наградният фонд е 2000 лева. Сред съперничките на Жълто-сините ще са отбори от Варна, Плевен и Смолян. Точната програма на турнира ще стане ясна в петък вечерта.

Зимният волейбол е дисциплина, добила скоростна популярност след 2008 година, когато в австрийските Алпи се провежда първият професионален турнир. На конгреса на Европейската волейболна кофедерация ЦЕВ в София през 2015 година той е признат за официален спорт, а в първите месеци на 2016 година се провежда и първото издание на станалата вече ежегодна Европейска верига по зимен волейбол. Скоро след това новият спорт е признат за официален и от световната федерация ФИВБ, а първото (и поради пандемията засега единствено) издание на Световната верига се провежда през 2019 година. Очаква се в близките години волейболът на сняг на бъде приет и в официалната програма на зимните олимпиади.

Първоначално, подобно на плажния волейбол, зимният волейболът се играе по двойки, но от 2018 година насам официалните правила бяха променени и отборите станаха от по трима състезатели в игра и с право на още един като резерва. Всеки мач се играе до два от три спечелени гейма, а всеки гейм се играе до 15 точки при минимална разлика от две точки.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 8
Днес: 9


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).