Историята на Христо Бонев впечатли всички във ФК Копенхаген

Автор: Стойчо Генов
Коментари (12)
14:49 / 05.08.2021
7376
Историята на легендата на Локомотив Пловдив и българския футбол Христо Бонев впечатли футболисти и спортно-технически щаб на ФК Копенхаген, видя Plovdiv24.bg. Датчаните разгледаха с интерес колаж от архивни снимки от 16 септември 1984 година, когато на тогавашния стадион "9 септември" се състоя бенефисът на Футболист №1 на Пловдив за ХХ век.

Колажът е закачен на стената в съблекалнята за гости на "Лаута", а датският тим помести доста обстоен материал за Зума на официалния си сайт.

Plovdiv24.bg публикува въпросния материал с известна редакторска намеса:

Христо Бонев е едно от големите имена на Локомотив Пловдив и българския футбол, известен и с прозвището Зума. Той обаче не е кръстен на легендарния южноафрикански нападател, въпреки че играта на Бонев също се характеризираше с фантастична техника. Не бива да се бърка и с Христо Ботев, на когото е кръстен стадионът на Ботев. Той е български национален герой от 19 век.

Христо Бонев е роден през 1947 година и е отбелязал 48 гола в 96 международни мача за България. Участва на Световното първенство през 1970 и 1974 г. Той изигра по-голямата част от 20-годишната си кариера в Локомотив Пловдив, но имаше и по-кратък престой в ЦСКА и АЕК.

След активната си кариера, Бонев е треньор на Локомотив Пловдив през 80-те години, преди да ръководи няколко гръцки клуба, както и кипърския Апоел. През 1996 година се завръща в България като национален треньор до финалите на Световното първенство през 1998 г. Преди да прекрати треньорската си кариера, той успява отново да оглави Локомотив за няколко месеца през 2010 г.

Зума играе за Локомотив с номер 8 на гърба си и този номер оттогава е "замразен", в знак на почит към най-голямата легенда в почти 100-годишната история на клуба.

Той също така има дългогодишно близко приятелство с Франц Бекенбауер. Кайзера помогна на Бонев да влезе във висококвалифицираната треньорска школа в Кьолн. Преди няколко години Бонев трябваше да претърпи сериозна сърдечна операция, а Кайзер Франц предлага и помощ в германска клиника.


Виж коментарите (12)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).