Ясно е наказанието на кметския шофьор, погубил другар при ПТП край Пловдив

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
20:46 / 11.09.2020
9839
33-годишният Янко Здравчев, бивш шофьор на бившия кмет на Асеновград Емил Караиванов, днес чу присъдата си за причинената от него на пияна глава катастрофа с служебния "Грейт Уол Н6", при която загина неговият приятел - 60-годишният Александър Николов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Мелето стана в ранните часове на 25 май м.г. край село Тополово, където живее Здравчев. По това време шофьорът бил удари две бири и тръгнал да се прибира към селото с комшията си Александър. По пътя загубил контрол над автомобила, който се обърнал в крайпътна канавка.

Веднага след катастрофата Здравчев оказал първа помощ на Александър, тъй като преди това бил шофьор на линейка, уверил се че другарят му има пулс и се обадил на 112. Александър се обърнал към него с думите "хайде да тръгваме“, но Здравчев му отвърнал "не може, чичо Сашо... катастрофирахме“. Малко по-късно на мястото пристигнали екипи на полицията и бърза помощ. Двамата били откарани в болница. Здравчев бил тестван с дрегер, който показал наличие на алкохол – 1,11 промила.

Подсъдимият бил изписан от лечебното заведение няколко дни по-късно, но състоянието на неговият другар било по-тежко и трябвало да бъде опериран два пъти. Янко Здравчев и жена му Мария продали колата си и част от имуществото си, за да могат да платят операциите и здравните осигуровки на Александър, за да получи той най-адекватната грижа в лечебното заведение. Сумата била около 10 000 лева. Семейството редовно посещавало пострадалия в болницата. По-късно Александър също бил изписан и се върнал вкъщи. Здравчев го посещавал през ден и му носил вкусни домашни гозби, приготвени от жена му за по-бързо възстановяване. За нещастие Александър починал на 3 август м.г.

Днес в съдебната зала беше братът на Александър – Никола Николов. Той беше конституиран от съда като частен обвинител по делото срещу Здравчев.

"Искам да се обърна към чичо Кольо! Съжалявам за случилото се, не съм искал да го направя, но се случи – обърна се каруцата. Направих всичко, което можех и съжалявам. Сега съм по-нисък от тревата. Една година не мога да спя, четири месеца бях на успокоителни“, заяви подсъдимия Здравчев пред магистратите.

Той призна изцяло фактическата обстановка от обвинителния акт и поиска делото срещу него да бъде гледано по съкратената процедура – без разпити на свидели и вещи лица, като по този начин си гарантира редукция на наказанието с 1/3.

Пред съда говори и съпругата му Мария, която трябваше да хвърли светлина върху характера на Здравчев. Жената го описа като съпруг мечта – пере, чисти, готви и мие чинии. По думите ѝ Здравчев е грижовен баща на две деца – син на шест години и дъщеря на три, а семейството разчита предимно на неговата заплата – в момента той е служител в КЦМ.

"Този човек няма да има мира до края на живота си заради причинената смърт, нека да не му бъде утежнявано допълнително положението като бъде изпратен в затвора. В селото всички ще разберат и ще гледат на него с друго око, а това би нанесло и травма на детската психика“, заяви пред съда адвокатът му Росен Димитров.

Съдът беше снизходителен към Здравчев и му наложи условна присъда от 3 години, която беше редуцирана на 2 заради съкратената процедура. Присъдата е с 4 годишен изпитателен срок, а подсъдимият ще остане без книжка също за 4 години. Той ще трябва да заплати 1500 лева на частния обвинител и малко под 3000 лева – разноски по разследването.

Присъдата може да бъде обжалвана.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).