ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
В Смолян пак искат забрадки, този път в новите паспорти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 29.06.2010Коментари (14)2707
Жените мюсюлманки да се снимат за новите документи за самоличност със забрадки, това са поискали от Районното мюфтийство в Смолян в молба до областната дирекция на полицията в града и до Министерството на вътрешните работи.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов обясни, че изискването на снимките да се вижда лицето, ушите и поне 1 см от косата противоречи на ислямския канон. Много жени от района отправяли питане до мюфтийството как да действат при подаването на документи за паспорт. Затова и от вероизповеданието са поискали МВР да се произнесе на национално ниво и да промени регламента за снимките.

Съгласно принципите на ислямската религия, една жена мюсюлманка може да се показва публично, ако тялото й е покрито, а това включва главата й, обясни Дъбов. Той поясни, че в случая се касае за лично достойнство.

"Десетки жени са ни потърсили за съдействие - този въпрос да бъде разрешен на институционално ниво, а не всяка гражданка, изповядваща християнската религия, да поставя този въпрос в самата паспортна служба. Това е неловко и губене на време както за служителите в самите дирекции, така и за нас като представляващи тази мюсюлманска институция", обясни Дъбов. Той допълни, че въпросът ще бъде поставен и в комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание - да се промени самата наредба, която регламентира снимките. "Снимката, ако бъде по този начин, не смятаме, че ще се наруши някаква мярка за сигурност, а и в някои европейски държави, това може да се провери, жените мюсюлманки се снимат по този начин", каза Дъбов.

Неджми Дъбов още, че целта на питането до МВР не е да се привлича внимание и да се предизвиква изкуствен дебат по темата, а да се реши един реален проблем за вярващите жени.

През 2006 г. две момичета от Професионалната гимназия по икономика в Смолян внесоха жалба за дискриминация заради това, че не са допускани в училището със забрадки. С аргумента, че в конкретното училище има въведена задължителна ученическа униформа, тогава Комисията за защита от дискриминацията отсъди, че забраната за носене на забрадки не нарушава правата на двете момичета.

Източник: Дарик



Още по темата: общо новини по темата: 1
30.06.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е така трябва направо да се снимат :D Гадни фанатици. Туземци направо. Да ходят да си живеят там кадето им е мястото и фанатичната религия. Не мога да си представя дори какъв сив и депресиран живот водят тези хора!
+1
 
 
Искрено им съчувствам на всички жени мюсулманки за униженията на които са подложени от каноните на тяхната религия!Фундаментализма е рак за нормалното съществуване на човек.
0
 
 
Нека, нека се снимат като искат, ама направо да си покрият цялото лице, нищо да не се вижда дори и очите. Направо да ги завържат и като кучета да ги водят.
0
 
 
Къде са разузнавателните служби на Република България, не виждат ли и не чуват ли как мюсюлманите открито ни заплашват : "Гяури мръсни, още малко и ще ви изколим до последния християнин !". Или нашите разузнавачи не разбират турски език и затова са в блажено неведение накъде върви турцизацията в момента.
егати новия облик-мн.е мрачен
на 29.06.2010 г.
+3
 
 
Който иска забрадка,вън от България!!!Тук важат българските закони,а не ислямските канони!
+2
 
 
Ето братя българи, докъде ни докара малоумната толерантност на повечето от нас! Това, което им е забранил още Ататюрк-да носят фесове и забрадки, в България може да бъде разрешено-не само ами и да се снимат по документите със забрадки. Може би и на тях трябва да им направим отделни лични карти с джамия и полумесец със звезда.
+2
 
 
Като противоречи с корана бързо кам Анадола!
+2
 
 
Като искат да се снимат с забрадки да бягат обратно в родината си!
+3
 
 
Колкото повече им угаждат,толкова повече започват да искат.Новини на турски,училища на турски,джамии...Като толкова им е мила религията да отидат да живеят там,където се изповядва същата.Истината е обаче,че и там не ги искат.А и между другото с очите си видях в Джебел преди време на центъра как от едната страна на българското знаме виси знамето на Европа,а от другата-турското знаме с полумесеца.Кой разрешава това да се прави в България?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: