В Родопите - Гергьовден е празникът на възраждащата се природа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:40 / 06.05.2012
2407
Без никакви различия на това каква религия се изповядва в Родопите Гергьовден е празникът на възраждащата се природа. Наричан Гергьовден, Хъдърлез, Адралез, е празникът на водата, на зеленината и на някои от любовно-женитбените гадания, свързани с бъдещето на млади, неженени хора в Родопите. Това каза директорът на Регионалния исторически музей "Стою Шишков" - Смолян Таня Марева.

По думите й на много места в Родопите на този ден се гадаят китки и по тях се гадае за кого ще се ожени момата или момъкът. Марева обясни, че няма село в Родопите, в околностите на което да няма някоя лечебна вода и те са най-посещавани на Гергьовден, тъй като според народното поверие, в този ден водата е най-лековита. В Смолян най-посещавана в днешния ден е Балиевата вода, която се намира в близост до смолянския квартал Средок, за която казват, че лекува "баленките", (болестите) на родопски диалект, преди всичко очни болести. За лечебните води на аязмо край село Момчиловци се говори, че лекува безплодие и е покровителствана от св. Богородица. Друга, също толкова известна е Барутената вода, намираща се край град Девин. Тя е наречена така от местните защото силно мирише на барут.

Марева каза също, че почти няма селище, в което да не се вярва, че на Гергьовден трябва да се откъсне здравец, клонка от цъфнало дърво и да се закичи вратата на дома. По думите й в Родопите съществува поверие, че на Гергьовден е хубаво да си завиеш зелено на кръста, за да не те боли кръста през лятото, при извършване на усилена селскостопанска работа, свързана с обработването на ниви или добив на дърва.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
06.05.2012 Роми изкъпаха агне в Марица за Гергьовден
06.05.2012 С военен парад отбелязаха Деня на Българската армия в Асеновград
06.05.2012 Пловдивско празнува подобаващо Гергьовден
06.05.2012 Днес празнуваме Гергьовден
05.05.2012 Фолклорна фиеста в "Южен"
05.05.2012 Пловдивчанка: Шокирана съм! Кило домати - колкото пиле на грил!
Още новини от Регионални новини:
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).