ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
В Асеновград ще се проведе традиционният ритуал "Каленички"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:10 / 24.06.2010Коментари (0)9500
©
Църквата "Свети Никола"
Oбщина Асеновград, съвместно с църковното настоятелство на храм "Св. Никола" организират днес традиционния за Асеновград ритуал "Каленички", научи Plovdiv24.bg. На този ден църквата празнува рождение на Св. Йоан Кръстител. Той се ражда няколко години преди Христос, като неговата мисия е да прокара пътя на Христовото учение сред юдейския народ. Той пръв започва покръстването на юдеите във водите на р. Йордан. Според българските народни обичаи този ден се нарича и Еньовден - Денят на слънцето. От този ден слънцето започва бавно да "умира" и годината да клони към зимата.

Всяка година, вече 100 години, на Еньовден в Асеновград се провежда традиционният религиозен ритуал "Каленица". И тази година всички момичета, облечени в бяло и придружени от родителите си, ще потеглят в празнично шествие от храма "Св. Никола" за параклиса "Св. Богородица - въведение", известен още като "каленичката". В параклиса свещеници от епархията ще отслужат водосвет за здравето на децата. Веднага след това "каленичките" ще се върнат в църквата "Св. Никола", в двора на която ще се извърши и ритуала "наричането".

"Каленица" е един от най-важните вековни религиозни ритуали, уникални за Асеновград. Празникът е смесица от християнската традиция и езическите вярвания и ритуали.
Обичаят се свързва и с боготворенето на Света Богородица. "Каленица" е гръцка дума и означава красива, млада булка. Според историците началото си този празник води от гръцките квартали на Станимака (Асеновград), по-късно смесен с българките обичаи. Няколко дни преди празника всеки квартал избира своята "каленица", момиче до 10 г. Вечерта преди празника съседски девойчета посещават дома на избраницата и носят своите талисмани - пръстени, копчета, фиби и ги слагат в меден съд с "мълчана вода", която се налива при ритуална тишина. Съдът се покрива с бяла кърпа и се оставя да "спи" в двора под овощно дърво или розов храст. От този съд, след църковните ритуали, най-голямата "каленичка" вади предметите и ги подава на "каленицата" от миналата година, която предсказва бъдещето на момичетата.

Празникът тази година ще започне 9:30 часа в църквата "Св. Никола", където ще се съберат и всички момичета-каленички. След литургията, с празнично шествие, всички каленички и придружаващите ги ще отидат до параклиса "Св. Въведение Богородично", където ще бъде отслужен водосвет за здраве на децата. "Наричането" ще се извърши в църквата "Св. Никола", където в 10:15 часа ще се върнат всички. В 10:30 часа с шествие всички ще отидат до центъра на града.

От 19:00 часа на пл. "Акад. Николай Хайтов" ще се състои концерт "Еньовден" с участието на всички каленички и детски танцови и хорови състави от града. Ще бъде извършена и възстановка на обичая "Каленички". За всички участнички в ритуала има изненади с грамоти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Лято 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: