ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Уникална спасителна операция на мечка се състоя в Родопите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:19 / 12.09.2021Коментари (0)9465
©
Мечка, наречена Симона, стана първата "проблемна“ мечка в България, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика. Това е прецедент у нас и правилна стъпка в опазването на вида. България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява – близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година.

Защо проблемна?

От четири години Симона обикаля района на село Могилица, Смолянско, и навлиза в дворовете на местните жители. Заради това, през 2020 г. е класифицирана като "проблемна“, което води до издаване на разрешително за нейния отстрел. Мечките в България са защитен вид и могат да бъдат законно отстреляни, само ако доказано застрашават човека. Мечката не се появява в периода на действие на разрешителното и отстрелът не е изпълнен. Въпреки уплахата и нанесените щети, местните хора не искат мечката да бъде убита. Представителите на горското стопанство в Смилян също.

Една история с щастлив край

През август тази година Владимир Тодоров от Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и член на Спасителния мечешки отряд на природозащитната организация WWF, получава сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се Симона.

За да не бъде мечката отстреляна, екипът се активизира веднага – поставя фотокапани в района, с които да следи движението на животните, и залага примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място, а стресът покрай операцията да ги откаже да имат близък досег с човека. Това е доказано успешен и често практикуван метод в чужбина.

Сутринта на 10-ти септември - месец по-късно, Владимир получава снимка от фотокапана, на която вижда, че Симона се е хванала в примката. Като в истински екшън той веднага потегля от другия край на България, докато екип на WWF тръгва от София. Междувременно, представители на РИОСВ Смолян и Горско стопанство “Смилян" отцепват района и следят в близост мечката, за да не избяга. След 7 часа път Спасителният мечешки отряд е на място и готов за действие. Изтощената Симона е упоена с напълно безвредна за нея упойка, която не предизвиква странични ефекти, и бързо заспива.

Владимир ѝ поставя нашийник, с който да следи как се движи, за да е сигурен, че няма да доближи отново населено място, което би застрашило както местните хора, така и живота на самата нея. След това мечката е измерена и всички дружно преместват 105-килограмовото животно в ремаркето, което ще го закара далеч от хората.

След успешното улавяне на Симона следва и това на малките мечета, които са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те стоят в близост и следят какво се случва. Екипът отново поставя примки и притихва в очакване че ще се хванат, преди да настъпи приближаващата нощ. След недълго чакане, дръзките мечета се завръщат отново и попадат в примката. Всички заедно са преместени живи и здрави далеч в дебрите на Родопите.

"Работата тепърва предстои. Няма достатъчно хранителна база, а мечките тъкмо навлизат в периода на хиперфагия – усилено хранене за натрупване на мазнини, за да преживеят зимата. Симона, например, от 105 кг трябва да стане 130-140 кг за няколко месеца. В търсене на храна очакваме и други мечки да  навлизат в населените места, което може да породи конфликти с хората“, споделя Владимир Тодоров.

Тази история има щастлив край благодарение на бързата реакция и изключителната отдаденост на замесените в операцията специалисти, но също и на 2000 дарители, участвали в кампанията на WWF за опазване на мечките, с чиито средства работата на Спасителния отряд стана възможна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: