Уличен ретро фестивал "20-те години на ХХ-ти век в Станимака" ще се проведе в Асеновград

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:43 / 09.09.2020
2404
Фестивал за културата и историята на Асеновград преди 100 години ще зарадва асеновградчани и гостите на града в края на месеца. То ще се проведе в рамките на две вечери (на 25-ти и 26-ти септември) в двора на НЧ "Св преп. Паисий Хилендарски -1997г." Организатори са сдружение "Станимашка фотографчийница".

Събитието е едно намигване към миналото и поглед към бъдещето, с апел за опазване на градското културно-историческо наследство и представянето му на поколенията.

Нашият близо едногодишен труд – ретро фестивалът в стил 20-те г. на XX-ти век, ще се  проведе в две вечери, обясни един от организаторите на феста, Атанас Кендев. "Планирали сме от 2 до 3 часа програма с представяне на нещата, които сме всички участници сме създали. Това са изложби, театрален етюд, концерт, ревю и др.

Четири изложби сме направили през годината, сега е времето да ги покажем. Една от тях ще е разположена на самата ограда на читалището, буквално на улицата, другите две ще са в самия двор, а четвъртата ще бъде в уникалния двор на Консулатото, в съседство.

Модно ревю на дрехи с модата от 20-те ще представят студентки от АМТИ Пловдив. Облеклата от онази епоха са създадени от самите тях.

Театралния етюд ще представят нашите приятели и спомоществователи в събитието – "Театрална работилница за мечти" Асеновград. Тематично той ще бъде свързан с дейността на сдружение "Станимашка фотографчийница" – култура и история. Ще е един поглед към 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, но останалото ще оставим в тайна, за да бъде една приятна изненада за гостите.

Едната от изложбите е със стари снимки на града от този период, друга, много любопитна изложба ще е тази на Емилия Колева. Тя е открила стари семейни снимки на една неизвестна (за нас сега) асеновградска фамилия, в които са запечатани едни от най-важните моменти за едно семейство – годеж, сватба, ученици, излети и мн. други.

Две от изложбите ще са малко различни. Те ще са арт инсталации. Едната ще е оптични илюзии на стари сгради някога и в сегашното им състояние, а другата ще е на пощенски картички, които са пътували по света и представят Станимака от онзи период със своите пожелания, закачки, написани на гърба."

В края на септември дните чувствително се скъсяват, свечерява се по-рано, период идеален за кино на открито. Затова за тъмната част на ретро фестивала са предвидени и прожекции на два кратки филма, обясни Атанас Кендев. Единият е 30-минутен филм с документални кадри за тютюнопроизводството, най-силният отрасъл в историята на града. В него са включени и стари снимки и текстове. Той бе закупен от сдружение "Станимашка фотографчийница" от Държавен архив Пловдив и представя един от най-големите тютютнопроизводители – Анастас Куцооглу.

Другият филм, който ще завърши вечерта и фестивала, е филм за старата архитектура на града, изгубена за поколенията.

Обхванали сме всички възможни неща за периода от 1920-та до 1930-та година в Станимака, каза още той.

Задължително ще се спазят всички противоепидемични мерки при провеждането на събитието. Организаторите вече са закупили дезинфектанти и маски, самият фест ще бъде на открито, а гостите ще трябва да спазват препоръчителната дистанция от 1,5 м.

Всеки, който желае не само да бъде зрител на двудневния ретро фест, но и да се почувства част от него, може да се облече с дрехи в модната линиия на 20-те и да се включи при разходките в ретро дефилето между двете локации – Консулатото и читалището.

Събитията в двудневния ретро фест се осъществяват с помощта на Община Асеновград, осигурила част от финансирането; НЧ "Св преп. Паисий Хилендарски -1997г.", осигурило всички необходими за провеждането му условия; ресторант клуб Консулатото; ГБ "Паисий Хилендарски" в Асеновград, която помага с техника, клуб за възстановки, който ще осигури необходимия реквизит.

"Заповядайте да върнем времето назад, да усетим духа на 20-те и да създадем едно хубаво настроение!", приканват организаторите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).