След публикация в Plovdiv24.bg: Община Марица със спешна проверка за гробището в Костиево

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
09:38 / 24.04.2024
5268
Разпоредена е проверка на сигнала за новия гробищен парк в село Костиево, намиращ се буквално на 10 метра от къщите на хората. Това съобщи за Plovdiv24.bg инж. Петър Минков - заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, екология и чистота в община "Марица" след публикацията ни Сигнал: Погребаха четирима души на 10 метра от къщата ни! 

Жителите на Костиево се обърнаха за съдействие към медията ни, защото нито една институция не е реагирала на сигналите им, подавани в продължение на няколко месеца. Хората смятат, че разширението на гробището е в нарушение на закона, тъй като не отговаря на здравните и нормативните изисквания за гробищните паркове и пренасянето на покойници.

"Дал съм сигнала за проверка при главния архитект. До ден-два ще има резултат. Има правила за гробищните паркове" - коментира заместник-кметът.

Проверка на Plovdiv24.bg показа, че е регламентирано между гробището и най-близките жилищни квартали и обществени сгради да има хигиенно-защитна зона от 300 метра. Тази зона по изключение може да бъде намалена с разрешение на дирекция "Здравна профилактика и държавен санитарен контрол"(ДЗПДСК) при Министерство на здравеопазването (МЗ). В хигиенно-защитната зона не се допуска строителството на нови жилищни и обществени сгради.

Очакваме резултатите от проверката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив
Пожар изпепели къща край Пловдив, организират разчистване
С вкусни традиционни за региона мекици посрещнаха Цвета Караянчев...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).