Разиграват с кукли смъртта на сестрите Белнейски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:50 / 02.06.2008
3421
Повече от 2 години след смъртта на Христина и Росица Белнейски загадките по случая са повече от фактите. Все по-ясно става, че криминалисти и съдебни медици са вършили работата си през пръсти или умишлено са покривали улики. Проверка на екипа съдебни медици с шеф доц. Мария Грозева, направил първата аутопсия на сестрите Белнейски, може да тръгне всеки момент. Това твърдят прокурори, след като втората експертиза установи тежки нарушения на съдебномедицинския стандарт. На аутопсията след ексхумирането на телата, направена от проф. Стойчо Раданов и още четирима експерти, е присъствал и фотограф. Той е документирал всички открити грешки на първия екип, каза д-р Станислав Христов, директор на катедрата по съдебна медицина. Снимките са доказателство, ако се стигне до дело срещу медиците от екипа на доц. Грозева. "Ако това не се беше случило, България нямаше да се върти на шиш две години, а престъпниците щяха да са в затвора", ядосваше се Христов. Освен грешки при първоначалната аутопсия, загадка и досега остава защо три от най-важните институции, които е трябвало да бъдат потърсени за съдействие, не са имали свои експерти при първата аутопсия. Това са съдебномедицинската катедра в Пловдив с ръководител доц. Дойчинов, Съдебна медицина - София и Националният институт по криминалистика и криминология начело с проф. Бобев. НКК разполага с модерна ДНК лаборатория, която не отстъпва на тези в Англия и САЩ.

Резултатите от втората експертиза се чакат до края на седмицата. Експерти твърдят, че те ще потвърдят официално думите на проф. Раданов, че катастрофа е причинила смъртта на момичетата. Но мнението на пазарджишката прокуратура остава сдържано. Самият окръжен прокурор и наблюдаващ делото Иван Даскалов вече обяви, че допълнителната експертиза ще бъде само част от доказателствата. В Пазарджик обаче все повече се носи слухът, че част от експертите, провели първата експертиза, са употребили алкохол заради ужасната гледка.

Доц. Мария Грозева и проф. Стойчо Раданов са на път да превърнат случая във фарс, което може да се окаже пълен цинизъм, коментираха известни юристи от Пазарджик. Според тях враждата между двамата била стара, тъй като някога Раданов не одобрил труда на Грозева за професура. "Съдебните медици могат да се обвиняват в каквото искат. Те не са хората, които ще решат делото", каза вчера окръжният прокурор Иван Даскалов.

Случаят "Белнейски" се оказа миниран от грешки и пропуски. Полицаи твърдят, че друга изключително груба грешка на разследването е, че сигналите от свидетели са били събирани от районен инспектор, вместо от криминалисти. Веднага след убийството много хора се отзоваха на призива да помогнат с информация, която обаче не е използвана качествено. След изчистването на основните версии не е била направена възстановка на случая, твърдят още полицаи. Такава обаче е направена през нощта преди няколко дни, разкриха за "Стандарт" запознати с разследването. Полицаите са използвали две кукли, които са били блъснати умишлено с кола и са били отчетени ъглите и начините, по които те са паднали. По-късно експериментът е бил повторен и в местността Грамадите, където бяха намерени телата на Росица и Христина.

По време на дългото следствие родителите на сестрите са потърсили помощ от независим юрист, който да им дава съвети в хода на разследването. Човекът е бивш полицай, впоследствие адвокат. Той обаче починал внезапно от инфаркт преди Коледа миналата година.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)

Още по темата (222):
01.02.2024 Борбата на една майка след 18 години от убийството на нейните две
момичета
16.06.2021 Ето как живее майката на сестрите Белнейски 14 години след смъртта им
13.10.2019 Ключовият свидетел по мегаделото "Белнейски" изчезва мистериозно след среща с руснаци
06.08.2018 Осъденият за убийството на сестрите Белнейски с изненадващ ход, спечели срещу България в Страсбург
07.02.2018 Жестокото умъртвяване на сестрите Белнейски: Лазар ли е убиецът, или е замесена важна клечка?
25.08.2016 Социопат псува загиналите сестри Белнейски в интернет, възможно ли е да е убиецът?
Още новини от Регионални новини:
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).