Протест на земеделски производители ще има край Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:50 / 15.03.2022
1128
Протест на земеделски производители и организации в сектор "Плодове и зеленчуци" ще се проведе в сряда, 16 март, на пътя Пловдив - Карлово при разклона за Калояново, съобщи за Plovdiv24.bg Гюрга Дарджонова. 

Очаква се да участват най-малко 30 фермери от Пловдивско. Хората ще започнат да се събират в 11.30, а същинският протест ще се състои от 12 до 14 часа. Предвижда се да бъде спряно движението по пътя Пловдив - Карлово за около двайсетина минути.

Земеделците протестират срещу механизма на разпределение на ковид мярката, която е единственото подпомагане на производителите от сектор "Плодове и зеленчуци", извън минималната национална помощ de minimis. Земеделските стопани смятат, че  процентното разпределение по сектори на заложените 111 млн. лв. е неправилно и настояват за разпределение 50 на 50, а не 60 на 40, каквото е искането на животновъдните организации.

Проблемът за фермерите от Пловдивския край е още по-голям, тъй като те пострадаха най-сериозно от градушките миналата година. Много малка част от производителите са получили обещаните и предвидени за тях обезщетения. Причината е, че при оценката е установено 80% унищожена полска продукция и на хората са платени единствено суми по обвързана помощ, която така или иначе получават всяка година.

Припомняме, че протестите на овощарите и зеленчукопроизводителите започнаха в неделя, 13 март. Тогава над 300 души затвориха за кратко кръговото на Дунав мост в Русе. Фермерите изсипваха ябълки и скандираха “Оставка!" в продължение на 2 часа. В края на миналия месец протестираха лозари, които с трактори и коли блокираха за кратко движението през кръговото кръстовище на Околовръстното на Пловдив при Пазарджишко шосе.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).