Осъдиха община близо до Пловдив за голяма дупка на Околовръстния пътя

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
08:53 / 20.08.2022
1972
Осъдиха община Асеновград да плати 1264,93 лева обезщетение на шофьор, попаднал в необозначена дупка на Околовръстния път, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Обезщетението е за причинените имуществени вреди, представляващи направените разходи за ремонт и подмяна на части на личния автомобил на ищеца, в резултат от настъпилата катастрофа на 10.04.2021 г.

Инцидентът се е случил при движение по Околовръстен път на град Асеновград, при комплекс "Тракийски стан“, поради попадане в необозначена и необезопасена дупка на пътното платно. Претендират се и разноски по делото в размер на 854,59 лева.

Съдът намира за установено от писмените доказателства, че на същата дата при пътуване по Околовръстния път действително ищецът е попаднал в необозначена дупка на пътното платно. В подкрепа на твърденията му са както съставеният протокол за ПТП от 10.04.2021 г. така и показанията на свидетел, които съдът приема. В подкрепа на твърденията е и неоспореното заключение на експертизата, съгласно което от техническа гледна точка е възможно да бъдат повредени посочените детайли в съответната степен при този механизъм на ПТП.

Установено е било, че дупката на пътното платно е с размери 50-60 см и дълбочина 10 см непосредствено.

От своя страна общината възразява, като твърди, че ПТП-то е настъпило по вина на водача, който не е изпълнил задължението си да се съобрази със състоянието на пътя и пътната обстановка. Това възражение съдът приема за неоснователно. Не е спорно по делото, че ПТП-то е настъпило в тъмната част на денонощието, освен това от показанията на свидетеля се установява, че дупката на пътното платно е в неосветена част на пътя.

Съдът смята, че е налице задължение на общината да осъществява дейностите по поддържането на пътя, респективно и да постави сигнализация за наличието на дупката с необходимите пътни знаци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
С вкусни традиционни за региона мекици посрещнаха Цвета Караянчев...
Турски ТИР и два автомобила се удариха на АМ "Тракия" до Пазарджи...
Набират средства за ученичката, блъсната от млада шофьорка в Сопо...
Брутално задръстване на входа на Пловдив, колите са буквално спре...
Цвета Караянчева в Калояново: Да спрем експериментите, като гласу...
Синдик продава имоти, сгради и машини на голямо предприятие близо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).