Огън изпепели сърцето на Хухла, търси се помощ

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
12:02 / 10.04.2019
4019
Огън изпепели сърцето и душата на родопското село Хухла - затрогващо писмо с молба за помощ за възстановяването й пристигна в редкацията на Plovdiv24.bg:

"Изгоря не просто един дом, а я Веселата къща в ивайловградкото селце Хухла.

Домът на Илия и Златка Христови - домът на семейството, превърнало се в стожер на живота в този забравен и от Бога край; домът, в който всеки бе наистина "добре дошъл". Това са необикновени селяни, от които няма да чуете хленч и оплакване и които не трябва да подканяте да свършат обществена  работа. Те двамата на доброволни начала снабдяват всички останали баби и дядовци с най-необходимото им от Ивайловград. Тези хора са основен стълб, духът, който държи това българско село в Източните Родопи не само да не рухне, като много други села, но и в най-тежкото ни безвремие да устоява своите традиции и напук на всичко да се развива.

Те са истински българи с огромни открити сърца, те са достойни носители на статуетката "Почетен селянин" от културния фест "Мистериите на Хухла". Те създадоха и изпълняват навсякъде химна на Хухла. С акордеона, който Илия с риск за живота си успя да спаси от пламъците. Спаси и тетрадка, в която 30 години е записвал любимите си песни. Песните, които в дует със Златка, пее денем и нощем по клубове и събори и които звучат най-много у тях, на софрата, с канени и неканени гости.

И те като поета  Ивайло Балабанов вярват, че България започва от Хухла, а не от Дондуков 2. Нека им докажем, че България започва от всеки от нас, като им помогнем да съградят отново "Веселата къща" - духът на едно българско село, оцеляващо вечно в дън горите тилилейски."

За желаещите да помогнат сметката е:

UBBS BGSF/ BG40UBBS80021089768930 на Златка Делчева Христова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).