Мюсюлмани се стичат към града на Левски, Карлово настръхна!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
09:48 / 30.06.2015
7985
Забелязах 7-8 коли спрени да се изчакват край пловдивското село Труд. Мъжете бяха с бради, а жените със забрадки. Автомобилите бяха с кърджалийска регистрация и отиваха по посока Карлово. Зад тях имаше две коли с жандармерия. Това сподели читател, който забелязал колоната на път за работа.

По предварителна информация и автобуси с български мюсюлмани се придвижват за града на Левски. Както съобщихме, там днес се готви национален протест с искане емблематичния исторически паметник Куршум джамия да мине в ръцете на Главно мюфтийство. За този храм и за още десетки в страната Главно мюфтийство води дела. 

Съдът обаче разпореди така наречените вакъфски имоти да останат собственост на общините. Те не са действащи храмове, в момента дори в Куршум джамия проф. Маргарита Ваклинова и екипът и от НИМ извършват там археологически проучвания.

Има данни, че под мюсюлманския храм има християнска църква. Протестиращите недоволстват и срещу проучваният на археолозите. Въпреки че кметът Емил Кабаиванов забрани протеста, защото застрашава етническия мир, се очаква днес над 500 мюсюлмани от страната да се съберат. 

Джамията се намира на 100 метра от къщата на Васил Левски. Незаконният протест ще бъде охраняват от много жандармерия и полиция.

Местните са вече на нокти и се молят да няма размирици. Това, което направих е най-доброто ми решение, няма да позволя който и да е да проявява своеволия и да нарушава разбирателството между етносите, пазено и съхранявано векове наред, коментира Кабаиванов.



Източник: Блиц

Виж коментарите (8)

Още по темата (97):
22.11.2023 Съдът отхвърли претенциите на Мюсюлманското вероизповедание за 4 имота в Пловдив
16.01.2023 Започва реставрацията на Куршум джамия в Карлово
06.01.2023 В Пловдив порязаха мераците на Мюсюлманско изповедание София
21.12.2022 В Пловдив взеха решение за Куршум джамия
28.01.2016 Карлово спечели Куршум джамия, скочи срещу съжителството
09.07.2015 Избягал от психиатрията в Пловдив запалил храма над Сопот!
Още новини от Регионални новини:
Земетресение е регистрирано близо до Пловдив
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).