ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Мария Неделчева: Всички средства за директните плащания остават в първия стълб на ОСП
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:19 / 10.06.2011Коментари (0)869
Парите за директните европейски плащания ще останат в първия стълб на новата Обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 - 2020 година. Това обяви пред земеделски производители и фермери в Пазарджик българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева. Тя обясни, че остро се е противопоставила на предложенията на някои от старите страни-членки 20% от средствата да бъдат прехвърлени, защото всички средства в първи стълб означават реални пари за всяка конкретна година, а парите във втори стълб се дават на многогодишна база и е нужно национално съфинансиране. Неделчева благодари на някои от старите страни-членки, които са подкрепили усилията на България да защити интересите на родните производители и фермери.

Евродепутатът бе в Пазарджик, за да представи предстоящите промени в рамките на петата кръгла маса от Обществения дебат за Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2014 - 2020 година. Дискусията се организира от Мария Неделчева с партньорството на ПП ГЕРБ, Министерството на земеделието и храните, Асоциацията на земеделските производители в България и най-голямата европейска неправителствена организация на земеделските производители Copa-Cogeca.

Пред над 100 земеделски производители и животновъди от региона, Мария Неделчева обясни, че изравняването на преките европейски плащания и отстояването на правата на българските производители в новата ОСП е нейният основен ангажимент като български евродепутат и член на Комисията по земеделие в Европарламента. Тя увери родните земеделци, че с приетите поправки в доклада за бъдещето на ОСП на германския евродепутат Алберт Дес, са направени значителни крачки към премахването на несправедливото разпределение на субсидиите, заради което българските производители получават едва 40% от парите, които получават колегите им от старите страни-членки. Неделчева уточни, че вероятно няма да се стигне до абсолютно изравняване на плащанията, но е уверена, че пропорциите ще бъдат значително променени и историческият подход ще бъде ревизиран. По основният въпрос пред ЕС - по какви критерии да се разпределят парите между страните-членки - евродепутатът от ГЕРБ призова българските земеделци и животновъди да дадат своите предложения как да бъдат защитени интересите на България в новата селскостопанска рамка. Другите страни-членки вече имат нови предложения като например парите да се разпределят на база БВП или покупателните способности на населението в отделните страни, което е неприемливо за България заради различията в стандартите на различните държави. Мария Неделчева обясни още, че България вероятно ще се противопостави и на предложенията парите да бъдат разпределяни от дегресивна система на директните плащания, защото тя ощетява българските интереси.

В своя поправка към доклада на Алберт Дес Неделчева предлага в новата ОСП да отпадне тавана на субсидиите за големите фермери, който би ограничил средствата за голяма част от едрите фермери както в България, така и в останалите стани-членки на Европейския съюз. Евродепутатът призова българските производители също да дадат и свои предложения как може да бъде уредена ситуацията по този въпрос. Неделчева призова земеделците да предложат и дефиниция на понятието "активен фермер". Това се налага, защото плановете на европейските институции са субекти, които притежават земи (като например жп компании, заводи и др.), но не произвеждат блага, да нямат право да получават европейски субсидии.

Друга поправка, която Мария Неделчева заедно с Министерството на земеделието и храните предлага в новата ОСП е животновъдите, които не са собственици на земи също да имат право да получават европейски субсидии. Според сега действащите правила на ОСП е точно обратното и поради тази причина почти 90% от животновъдите у нас са лишени от такива субсидии. Това е още една причина, поради която евродепутатът Мария Неделчева призова родните производители да дадат свои предложения за дефиниране на понятието "дребен фермер". Нужно е България да е готова с дефиниция по този въпроси, защото почти всички нови страни-членки са се обединили, че новата европейска земеделска политика трябва да е насочена към отделните дребни производители.

Мария Неделчева изрази надежди, че Европейския парламент ще гласува предложенията в новата ОСП производителите и фермерите, които опазват околната среда да бъдат финансово стимулирани. Предвижда се за т. нар "зелен компонент" да бъдат заделени 20% от директните плащания.

Друго постижение, което Мария Неделчева е успяла да защити в Комисията по земеделие в Европарламента е да бъде продължено финансирането на тютюнопроизводството в региони, в които няма алтернатива за местното население.

На въпросите и предложенията на земеделците и фермерите от региона отговаряха заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, експертите на агроведомството, генералния секретар на Copa-cogeca Пека Песонен, който пристигна в България специално за срещата в Пазарджик.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: