ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Манол Генов: Достъпът до обществен транспорт е в криза след десетилетие нехайство, диспропорции и схеми на властта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:37 / 26.10.2021Коментари (0)2204
©
Десетки общини из държавата са в сериозна парализа на достъпа до обществения транспорт, пловдивски регион не прави изключение. Драстично редуцирани графици, системни загуби, превозвачи прекратяват договори, след като са в кризата им калкулира системни загуби, хората не знаят как да стигнат до съседния град или кога ще се върнат в селото си. След всичко това държавата трябва решително и отговорно да се намеси. Това заяви кандидатът за народен представител от "БСП за България“ на 17 МИР, Пловдив област, Манол Генов, след поредица негови срещи с хора от бранша.

Трите мандата на ГЕРБ начело на държавата създадоха порочни практики на фаворизиране на едни за сметка на други субекти в бранша. Това пролича както в законодателните решения на доскорошното управление, така и в публичните процедури години наред. Хората недоволстват из цялата страна, в пловдивски регион е същото, след като пандемията буквално наряза на парчета голяма част от общинските транспортни схеми- съкратени курсове, отказ от пътуване, порочно субсидиране без опции за контрол, корупционни схеми, категоричен е Генов.

Ако някой има смелост, нека преброи колко нови конкурси за наемане на транспортни линии текат за пореден път из държавата в момента и всичко това е, защото държавата няма отношение към сектора и проблемите му. А това означава и към пътуващите хора, младите, пенсионерите, груповите пътувания, работещите в други градове и дори области.

В платформата на БСП в сектор "Транспорт“ ние държим да има най-сетне адекватно съвременно синхронизиране на разписания в националната транспортна схема, това е т.нар. вътрешна транспортна свързаност. Не знам какво прави десетилетие вече ИА “Автомобилна администрация“, но очевидно транспортната политика и услуга не й е приоритет, каза Генов на срещата с превозвачи в региона на пловдивска област.

Ние в БСП сме категорично настоятелни за изцяло нов Закон за движение по пътищата, в който безопасността на движение да е основната философия, е не обслужен каприз, за да се покажем на хартия пред европейците. Винаги съм бил непримирим към хаоса и огромните рискове, които републиканските пътища носят с компрометираната си хоризонтална маркировка, съмнителни обезопасителни съоръжения, лошите ремонти, след които следват ремонти на ремонтите на ремонтите.

Околовръстното на Пловдив в южната му част е повече от крещящ пример вече за цялата страна. А се погълнаха десетки милиони, и без контрол, и без процедури, и без последствия, подчерта кандидат-депутатът Генов. Още по-сериозна е кризата с междуселищния обществен транспорт в малките общини и до отдалечените населени места. Този ангажимент не може да бъде просто делегиран на общините, без инвестиции, без система за контрол, но и без стимули за коректните превозвачи, допълни той.

Аз съм убеден защитник на ангажимента, че отдавна е време да се доизградят и обновят максимална част от компонентите на републиканската пътна мрежа, така че те да бъдат реални връзки в регионите, а не пътища сами за себе си, водещи донякъде. Цялата тази държавна политика в сектора на транспорта не е самоцелна, а е важна част от цялостна политика и в туризма, и в регионалното развитие, и в екологията.

Защото читаво изградени републикански пътни отсечки са и реална превенция на рискове срещу наводнения, свлачища, горски пожари. Всички сериозни проблеми, които превозвачите поставиха пред мен на срещите ми тези дни ще бъдат повод за мои и на колегите ми социалисти инициативи за нужните законодателни промени. Възможността за нормално, достъпно, безопасно и с ясно разписание придвижване на хората е възлова част от всяка сфера на живота- да отидеш на лекар, на работа, да си студент, пенсионер или младо и многодетно семейство.

Време е да е и грижа на управлението на държавата ни, обобщи след срещата кандидат-депутатът. /Манол Генов е под номер 102 в листата на БСП за България за 17 МИР, Пловдив област/.


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: