ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Манганът в питейната вода на Брестовица не е заради "водното огледало"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:00 / 26.05.2022Коментари (0)3028
Проверка на специалисти от различни направления установи, че замърсяването с манган в питейната вода на Брестовица не е заради “водното огледало“ на намиращата се в съседното село Кадиево водноелектрическа централа.

МВЕЦ "Кадиево“ е пусната в експлоатация през 2015 г., а през 2020-2021 г. в кладенците за питейна вода на Брестовица е открит манган. Причината за наличието на манган не е установена, изказано е предположение, че водното огледало на централата, което е близо километър по-надолу по течението на река Въча, може да влияе. Становищата на експертите и анализите на водата около централата обаче категорично отхвърлят тази теза.

"С изграждането на МВЕЦ "Кадиево“ и съоръженията към него с нищо не е нарушена хидравличната картина на реката и подземните води в площите около нея. МВЕЦ "Кадиево“ и съоръженията към него не могат да въздействат на подземните води и нямат връзка с нивата на водовземните кладенци за питейно водоснабдяване по поречието на р. Въча“, коментира инж. Лиляна Карафизиева, главен проектант на централата. Тя показа и нивото на водното огледало, което се поддържа на кота 172.30, а дигите и бетонната подпорна стена са близо метър по-високи от нивото на водата, съгласно нормативните изисквания.

Химическите проби и анализи преди и след ВЕЦ-а, направени от МОСВ, категорично показват, че няма наличие на манган.

"Присъствието на МВЕЦ и "водното огледало" не биха могли да окажат влияние върху химичният състав на водите в р. Въча“, категорична е и д-р инж. Вероника Караджова, химик.

"Хидроложките и хидрогеоложките условия в проучвания участък и направените изследвания на водите на р. Въча доказват, че дейността на МВЕЦ "Кадиево“ и нейните съоръжения не са причина за наличието на манган в питейните кладенци от ПС "Брестовица“ на ВиК ЕООД – Пловдив“, потвърди също инж. Даниела Бакларова-Петрова, хидрогеолог и инженер геолог.

"При производството на електроенергия с руслова ВЕЦ не се променя качественият състав на водата. Напротив, това е едно от най-екологичните производства. И от централата няма как да се отдели, образува или прехвърли манган към водата или към сондажите. Енергията, произвеждана от ВЕЦ-овете, е пример за енергия от възобновяем източник.“, коментира и Васил Тасев от МВЕЦ "Кадиево“. Той допълни, че централата постоянно преминава през задължителен технически и санитарен контрол и регулярен мониторинг, като последните проверки са били през м. май от ДНСК – Пловдив, РИОСВ-Пловдив, Областна администрация Пловдив, Басейнова дирекция ИБР и Община Родопи. През април е направена и последната конструктивната проверка от лицензирани проектанти. Те потвърждават, че конструкцията на стените на централата и съоръженията й са в добро техническо състояние.

Въпреки, че от 2021 г. няма публични данни за повишен манган във водите на съседното село Брестовица, регионът традионно има проблем с наднормено съдържание на манган. Той възниква през седемдесетте години във връзка с водоснабдяването на някои градове и включително се стигало до ликвидиране на кладенци, за да се реши мангановото замърсяване на водовземните съоръжения, водоснабдяващи гр. Пловдив, изградени в терасните отложения на р. Марица, разказва инж. Даниела Бакларова-Петрова.

Според нея вероятните причини за повишено съдържание на манган в питейните води на Брестовица са две. Първата е наличие на манганосъдържащи минерали в колектора на подземните води. И втората, по-вероятна причина, е взаимодействието на подземните води в режим на експлоатация на водовземните съоръжения от ПС "Брестовица – Кадиево“ с водите на р. Въча в участъка на образувалия се в непосредствена близост остров, разделящ реката на две, където се задържат отпадъци, паднали дървета и др., предполагащи развитие на гнилостни процеси и натрупване на утайки, съдържащи манган.

"Хидроенергията има най-голям дял от зелената енергия в България. Производството от възобновяемите енергийни източници съставя около 20% общия енергиен микс. А предвид енергийната ситуация в страната, както заради факта, че потреблението на ток се увеличава, става ясно, че имаме нужда от повече ВЕИ мощности“, коментира Васил Тасев, който е и заместник – председател на Сдружение "Асоциация за възобновяеми енергийни източници".


Още по темата: общо новини по темата: 55
16.04.2023 »
11.01.2023 »
10.05.2022 »
02.03.2022 »
25.02.2022 »
01.10.2021 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: