ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Лекари направиха обрат по делото Белнейски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 12.02.2011Коментари (2)3815
© БГНЕС
Клеймо на смъртта оневинява Лазар Колев. Обвиненият за убийството на сестрите Белнейски може да получи желязно алиби. Това стана ясно от представената вчера в съда в Пазарджик тройна експертиза. Смъртта на сестрите Белнейски е настъпила от 14 до 20 часа преди аутопсията им. Бомбата хвърли националният консултант по съдебна медицина доц. Мария Грозева. Според ръководителя на първата тройна експертиза сестрите са убити на 31 януари. "Категорична съм, че Белнейски не са убити веднага след изчезването си", заяви доц. Грозева. Според нея основание й дават преместванията на послесмъртните петна. Като експерт тя заяви и пред съда, че те могат да се преместят само в този диапазон от време, а при период от 24 часа и повече клеймото, с което смъртта бележи тялото, се фиксира. Затова при обръщането на момичетата е станало ясно, че телата им са били топли, а част от снега е разтопен, допълниха картината експерти в кулоарите.

Тези показания охлабиха значително прангите на обвинения за убийството Лазар Колев, които доста се бяха стегнали. Петият ден от делото започна за него доста тягостно, тъй като бе останал без алиби за 27 срещу 28 януари 2006 г., когато момичетата изчезват, след като тръгват на дискотека. Колев се обръщаше и търсеше с поглед подкрепата от вещите лица, чието присъствие съдията проверяваше поименно. Започналото четене на медицинските им експертизи обаче разстрои родителите на загиналите момичета и Фани Белнейска, придружена от съпруга си, напусна плачейки залата.

Доц. Грозева и докторите Ангел Фингаров и Борис Пеев застанаха в петък пред съда, за да чуят заключението от своята експертиза и да отговарят на въпроси. Категоричното им мнение бе, че и двете момичета са починали вследствие на тежки черепно-мозъчни травми, както и на кръв в белите дробове, която е била вдишана. По-голямото количество урина в пикочния мехур на Росица показва, че голямата сестра е агонизирала по-дълго и страданията й са били по-тежки. Първата експертиза посочи като предмет на убийствата удари с тъпи твърди предмети, побой, като не изключи след това да е имало прегазване.

Мнението на доц. Грозева предизвика бурни дебати в кулоарите на Темида. Това означава, че обвинението срещу Лазар Колев за убийство на 28 януари претърпява пълен срив, заяви адвокатът му Марин Марковски. Защитникът му припомни и алибито на Колев за следващите дни до намирането на телата на 31 януари в 16,30 ч след обяд. Лазар бил на гости в Пловдив, след това при братовчедите си във Велинград, а после при приятелка в София. Това е доказано с четворни разпити на свидетелите, категоричен бе Марковски. Твърдението на доц. Грозева подкрепи и пазарджишкият съдебен лекар д-р Ангел Фингаров, който участва в първата и втората експертизи. Нейното заключение дойде като дар свише на обвинения за зверското убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски, който бе останал без алиби за 28 януари.

Междувременно ключови свидетели се отметнаха от показанията си или ги забравиха един подир друг. Стефан Боев, у когото Лазар твърди, че е бил в петъчната вечер, тогава потвърдил алибито, но след няколко месеца промени показанията си. Валентина Димитрова пред следовател през 2006 г. е създала алиби на Лазар Колев, а впоследствие през 2009 г. пред съдия е заявила, че е излъгала. Миналата сряда тя отрече голяма част от показанията си или заяви, че не си спомня. Димитрова е майка на тогава 12-годишната Виолета Витекова, която била гадже на Лазар. Виолета също получи амнезия за фаталния ден.

Основно се сблъскаха двете медицински експертизи - първата бе изготвена от доц. Мария Грозева, а другата от покойния проф. Стойчо Раданов, който установи редица пропуски след ексхумация на телата. Най-скандалната бе, че сестрите са били блъснати от лявата си страна от кола, вероятно джип. "Увреждането на вътрешните органи е станало не заради побоя, а поради голямата кинетична енергия", обясни д-р Александър Минчев. И двете медицински експертизи доказаха, че са верни приказките на местните, че момичетата са започнали рано-рано сексуален живот. Те практикували нестандартен секс. Преди фаталната нощ голямата сестра е била още девствена. Тя е дефлорирана с твърд предмет, може би шише. При по-малката Христина е установено анално проникване. Експертите бяха затруднени да определят дали агресията е последвала или е предшествала кървавото убийство, както и дали е имало доброволно сношаване преди това. Доц. Грозева е установила още, че 15-годишната Христина е правила аборт поне месец преди убийството. Тази версия витаеше като слух в Пазарджик. И в двете тела обаче не са открити следи от сперма.

Пълни с пропуски се оказаха експертизите, правени на сестрите Белнейски. Това стана ясно, след като вчера пред съда застанаха членовете от седморната експертиза, правена по делото през 2009 г. Резултатите от техните анализи обобщи доц. Петко Исаев. Актуалният въпрос за давността на смъртта на момичетата бе посрещнат с оживление в залата. Според последната комисия, по-точно времето на смъртта можело да се установи, ако при огледа е измерена температурата на вътрешните органи на телата. Иначе са възможни неточности, това се отнася и за послесмъртните петна, обобщи доц. Исаев. Комисията изтъкна много пропуски при извършването на огледа след намиране на телата. Освен анализа на вътрешните органи не са описани и послесмъртните петна, които са видени чак при аутопсията. Момичетата са обръщани, не е отразено вкочаняване, както и обемът на кръвозагубата. При огледа не е измерена и външната температура, а при аутопсията няма фотоснимки, обобщи доц. Исаев. Спор предизвика и въпросът на адвокат Марин Марковски възможно ли е момичетата да са ударени по главите от огледало на джип, поставено на тяхната височина. Съдът го прекъсна с мотива, че няма подобни доказателства, а Марковски отговори само: "Ще съберем". Иначе седморната експертиза потвърди заключението си, че става дума за черепно-мозъчни травми, но причината за смъртта не е пътно произшествие.

Източник: в. "Стандарт"



Още по темата: общо новини по темата: 222
01.02.2024 »
16.06.2021 »
13.10.2019 »
06.08.2018 »
07.02.2018 »
25.08.2016 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То ако е въпрос на алиби едва ли някой си спомня какво е правил вечерта на 27 срещу 28 януари 2006 година!? Едно обаче е ясно - зле свършена оперативна работа - лоша или почти никаква обработка на "местопрестъплението". И от самолет е видно, че един човек напълно сам не би могъл да извърши убийство на две момичета по над 15 години особено борещи се за живота си - да не говорим пък на открито пространство. Чудно ми е защо още си чешат езиците и се гаврят с паметта на момичетата. За всички е ясно - зле свършена работа - добре прикрити извършители.
на 12.02.2011 г.
+1
 
 
Липсата на алиби не е повод за обвинение.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: