ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Карлово празнува 178 г. от рождението на Левски и празник на града
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:14 / 18.07.2015Коментари (0)2907
Днес отбелязваме 178 години от рождението на Апостола на българската свобода и празник на град Карлово. Денят започна с тържествена света литургия, отслужена от негово благоговейнство отец Марко Тодоров в храм "Св. Николай", след което граждани и гости положиха цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, който се намира в двора на храма.

С литийно шествие предвождано от отец Марко Тодоров, духовници и кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов всички пристигнаха на площад "20 юли", където кметът посрещна участниците в 21-то издание на Национален поход "По стъпките на Левски". Тази година участниците в него са над 220 патриоти, разпределени в 10 лъча.

Ръководителите на лъчовете, рапортуваха на д-р Кабаиванов, а той им връчи за спомен от днешния ден плакет с лика на Васил Левски. Тържеството на пл. "20-юли" продължи с молебен за благоденствието на града и жителите, след което под звуците на националния химн и химна на Карлово, изпълнени от духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада бяха издигнати националния флаг и знамето на Община Карлово. Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри Празника с думите:

"Няма нищо по-естествено от това, рождението на най-великия син на България - Апостола на българската свобода, да бъде и Празник на нашия обичан град Карлово. Защото Левски не само е роден в Карлово, а Левски е това, което ние днес възприемаме като негови завети, учим се от неговото дело, той за нас е пример за подражание, затова, защото Левски се роди и израстна във възрожденската атмосфера на Карлово.....Аз съм горд, че съм кмет на Карлово, защото карловци показахме на България как трябва да се борим, да запазим българското си достойнство, да съхраним историческата памет и да бъдем горди следовници на Апостола. Скромни, но упорити и горди», каза д-р Кабаиванов в приветственото си слово.

По случай рождението на Апостола на свободата, в двора на Национален музей "Васил Левски" се проведе литературно-музикална програма, където бе връчена наградата на карловския комитет "Васил Левски". Тази година носител стана Христина Богданова - пра-пра внучка на сестрата на Васил Левски Яна Кунчева. Тазгодишният носител на Наградата на Карлово проф. Иван Гаврилов дари на НМ "Васил Левски" маслен портрет на Дякона.

Отбелязването на 178-та годишнина от рождението на Апостола ще продължи от 21.00 ч. на площад "Васил Левски" с тържествен митинг-заря. Слово ще произнесе президентът на Република България Росен Плевнелиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в София
Първа лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: