ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Италиански учени: Хисаря може да съперничи на Рим като археология
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:53 / 09.04.2024Коментари (0)3195
Със заключителна пресконференция и откриване на реставрираните обекти приключи проект: "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в Римската империя" по Оперативна програма "Региони в растеж“.

"Този проект е изключително важен за развитието на Община Хисаря и вярвам, че всички се убедиха колко успешни са дейностите по реставрация, консервиране и експониране на обектите. Това обаче е само етап от археологическо-реставрационните дейности и ни предстои още работа“, заяви в приветствието си кметът Ива Вълчева, която не пропусна да благодари на екипа, който е работил по проекта, на проектантите и на археолозите, като подчерта, че въпреки на моменти различните си виждания, всички са намерили общ език, за да се получат толкова добре нещата.

Ръководителят на проекта арх. Пламен Михалски представи подробно дейностите:

-  по Южна крепостна порта "Камилите" – заснемане; Консервационно-реставрационни работи на източната и западната кули, фланкиращи портата; реставрация на фасадата на портата и вътрешното стълбище; експониране и социализация; художествено осветление;

- по Римски терми – заснемане; КРР на помещение N1 и помещение N1A; експониране и социализация; художествено осветление;

-  по Североизточна ъглова кула от крепостна стена - заснемане, КРР на кулата и прилежащите ѝ куртини в посока запад и юг, социализация, експониране и художествено осветление.

Проектантската работа по проект: "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в Римската империя“ представи Маринела Георгиева – Трифонова.

Археологът Митко Маджаров подчерта, че именно благодарение на проекта е работено на дълбочина, позволила да бъдат открити нови артефакти, разкриващи историята на древния град Диоклецианопол.

"Всеки археолог се радва най-вече, когато намери надписи, а не накити и затова съм удовлетворен, че намерихме ценна мраморна плоча с надпис на гръцки език, като надписът се датира от средата на II в. и това е важна част от историята на Хисаря. Мога само да добавя, че тук историческите находки са концентрирани и неслучайно италиански колеги отбелязаха, че Хисаря може да съперничи на Рим като археология“, изтъкна д-р Митко Маджаров.

Общата стойност на проекта е 9 624 278,58 лв, от които: БФП /Европейски фонд за регионално развитие/ - 8 157 407,58 лв, и финансов инструмент /ФУГ/ - 1 466 871,00 лв.

На заключителната пресконференция, която се проведе в Заседателната зала на Община Хисаря, присъстваха кметът Ива Вълчева, заместник-кметът Таня Марковска, ръководителят на проекта арх. Пламен Михалски, археологът Митко Маджаров, проектантът Маринела Георгиева - Трифонова, общински съветници, служители на общинска администрация – Хисаря, медии и граждани.

След приключването пресконференцията всички се отправиха към реставрираните обекти. При Римските терми кметът Ива Вълчева преряза лентата за успешно приключилия реставрационен процес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: