ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Хванаха да продават риба без документи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:54 / 04.12.2011Коментари (0)3188
Във връзка с никулденските празници, инспектори на ИАРА извършват масирани проверки по водоеми и търговски обекти в цялата страна, съобщиха от ИАРА.

През последните няколко дни са проверени близо 100 постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти в страната, като иззетата риба от нерегламентирани търговци е близо 250 кг.

Инспекторите на ИАРА са съставили 12 акта за нерегламентирана продажба и транспорт на риба, както и за извършване на стопански риболов. От проверките на водоеми в страната са конфискувани над 2 км бракониерски мрежи и риболовни уреди.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Враца са извършили масирани проверки за продажба на риба и други водни организми в региона. Проверките са обхванали кооперативните пазари в градовете Враца, Мездра и Роман, като са проверени над 15 лица, извършващи продажба на жива риба. Констатирано е едно нарушение и е хванато лице, извършващо нерегламентирана продажба на риба на пазара в град Роман. Съвместно със служители на РУ "Полиция" Роман, инспекторите на ИАРА са санкционирали лице с инициали Ц.Ц. от Червен бряг за продажба на риба без необходимите документи - декларация за произход, ветеринарно - медицинско свидетелство или сертификат и документ за първа продажба на рибата.

Инспекторите на ИАРА Враца са извършили проверки и на яз. Дъбника, яз. Бели Извор и р. Искър. Проверени са 35 лица, извършващи любителски риболов, като не са констатирани нарушения .

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Велико Търново са извършили 24 проверки по търговски обекти и открити щандове за продажба на риба в района на Велико Търново, Свищов и Павликени. Инспекторите са съставили 2 акта за нерегламентирана продажба на риба на лица в с. Петко Каравелово и с. Самоворне, които са продавали риба в бидони на улицата без необходимите документи. В Хасково, инспекторите на ИАРА са извършена проверка по сигнал на лице продаващо риба на улицата. На нарушителя е съставен акт за за продажба на риба без декларация за произход и документ за първа продажба.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Силистра са установили нерегламентирана продажба на риба в магазин в Тутракан. В магазина, собственост на С.М.Б. от гр. Тутракан е открита риба, която се продава без необходимите документи за първа продажба. На лицето е съставен акт, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. По подаден сигнал за незаконна продажба на риба, инспекторите от ИАРА Силистра са извършили проверка и в с. Айдемир, община Силистра. Те са установили, че лице с инициали И.Н.Я. продава риба от вида "пъстър толостолоб" с общо тегло 30 кг. в пластмасови касети на улицата. При поискване на документи за произход и първа продажба, лицето не е представило такива. На нарушителя е съставен акт за нерегламентирана продажба на риба.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Кърджали съвместно със служители на СПУ гр. Кърджали са извършили проверка на общински пазар на производителите в гр. Кърджали. При проверката е установено лице, което продава риба /каракуда/ над 17 кг. без ветеринарно медицински сертификат и декларация за произход. На лицето е съставен акт за незаконна продажба на риба в търговската мрежа без декларация за произход или документ за първа продажба, съгласно чл. 49 от Закона за рибарството и аквакултурите. Рибата е иззета и дарена.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Хасково са извършили проверка и на язовир "Ивайловград". При обхода на водоема от водата са извадени 6 бр. хрилни мрежи с обща дължина 300 метра. Уловената в тях риба около 50 кг каракуда и 30 кг шаран е върната обратно във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори на ИАРА Русе са хванали румънски бус, превозващ нерегламентирано риба. Инспекторите са спрели за проверка в района на Дунав мост, румънски бус превозващ риба. Превозвачът, който е и собственик на стоката е показал на проверяващите фактура за стоката си. След извършване на физическа проверка от контролните органи се оказва, че микробусът, освен декларираните 100 кг. толстолоб има и друг вид риба, която е без каквито и да било документи.
На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение. Рибата предмет на нарушението - 150 кг. амур и 30 кг.сом е конфискувана от инспекторите на ИАРА с констативен протокол. Продължава извършването на щателни проверки от съвместни екипи, съставени от служители на ИАРА и Агенцията по безопасност на храните.

Инспектори на ИАРА Пловдив са хванали лице, извършващо незаконна продажба на риба при проверки в региона. В рамките на няколко дни, инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Пловдив съвместно със служители на Полицията са извършили масирани проверки по пазари, водоеми и реки в региона. На пазара в град Съединение, инспекторите са хванали лице, извършващо продажба на риба. Продаваната около 15 кг. риба /каракуда/ е била без документи за произход и първа продажба. На нарушителя е съставен акт за нерегламентирана продажба на риба. Инспекторите на ИАРА Пловдив са иззели рибата и са я дарили.

При проверка на язовир "Пясъчник", инспекторите са хванали бракониер, извършващ стопански риболов. От него са иззети една гумена лодка и 100 метра мрежи. На нарушителя е съставен акт за извършване на стопански риболов без разрешително. Проверка на язовир «Александър Стамболийски» са извършили, инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Габрово. При проверката на водоема е заловен бракониер в момент на изваждане на поставените от него риболовни уреди в язовира. На нарушителя с инициали Д.Г. от Севлиево е съставен акт за извършване на стопански риболов. От него са иззети 500 метра герими и близо 100 метра хрилни мрежи и пластмасова лодка. Уловената от бракониера риба около 20 кг. сулка и сребриста каракуда е върната обратно във водата от инспекторите.

В хода на проверката, инспекторите са открили още 100 метра хрилни мрежи, заложени от неизвестен извършител. Те са иззети и унищожени. Уловената риба 20 кг.сребриста каракуда,червеноперка и сулка е върната обратно във водата. Проверени са и любители риболовци, като на един от тях е съставен акт за риболов без билет. При подаден сигнал от любители риболовци, инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Търговище са извършили проверка на язовир "Ястребино". При обхода на язовира са открити и извадени от водата мрежи с обща дължина около 500 метра. Уловената в тях близо 20 кг риба - шаран, сребриста каракуда и бяла риба е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Проверка на язовир "Копринка" са извършили инспектори на ИАРА Стара Загора. В местността "Дунавски ръкав", са открити и извадени от водата 5 бр. хрилни мрежи с обща дължина 500 метра. Уловената в тях около 10 кг. риба каракуда и платика е пусната обратно в язовира. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: