Гърците спряха работа по реконструкцията на Синдикалния дом

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (26)
12:28 / 18.02.2012
9003
Реконструкцията на Градския дом на културата, глътнала над 15 милиона лева от общинския бюджет, е спряна. За сградата все още не е подписан Акт 15 за извършено строителство, макар че пусковият срок изтече на 10 октомври миналата година.

По преспите около дома личи, че тук отдавна не се работи. Външната врата е залостена с дървена скара, вътрешната е под ключ. Зад стъклото не се мяркат строители. Във фоайето се виждат ръчна количка, натоварена догоре със строителни отпадъци, полупразна торба с цимент, метла, купчина дъски. И нито една жива душа.

Златният ремонт, договорен преди пет години, зацикли в омагьосан кръг. В общината са категорични, че докато изпълнителят - гръцката "Актор", не отстрани констатираните дефекти, няма да се плаща. От фирмата обаче контрират, че общината дължи половин милион лева за извършена работа и докато не ги получат, няма да възобновят работата.

Зам.-кметът инж. Димитър Кацарски посочва протокола, съставен от надзорната фирма "Пловдивинвест" и специалистите от общината, в който са изброени десетки забележки за работата на "Актор". Чакаме собствениците на фирмата да дойдат, за да обсъдим с тях отстраняването на дефектите и завършването на ремонта, обяснява зам.-кметът. Протоколът звучи отчайващо. В партера на дома липсва място за информация и охрана. Гардеробът е недостатъчен и в него има места за два пъти по-малко зрители, отколкото в залата. Монтиран е външен панорамен асансьор, а по проект трябва да има още един за публика, 12-местен. Тоалетните са недостатъчни, а за куриоз мъжките са повече от женски.

При реконструкцията не е предвиден пресцентър и VIP зона за гости. Не са осигурени видеонаблюдение и план за евакуация на хората на случай извънредни обстоятелства.
Оркестрината е много малка, креслата не са наредени шахматно, а едно след друго, което противоречи на елементарните норми на интериора за подобен род зали. Първите два - три реда са сложени под нивото на оркестрината, което означава, че оттам зрителите нищо няма да видят, макар че точно тези места се считат за най-добрите.

Според плановото задание и проекта подовата настилка на сцената трябваше да се ремонтира частично, но тя изцяло е демонтирана. В резултат на това здравият дървен материал е махнат, а вместо него е сложен нестабилен чам.

Не е изпълнена горната сценична механизация. Главната завеса не отговаря на изискванията и не е безшевна, каквото условие е поставено пред изпълнителя. Не е доставен и механизъм, с чиято помощ завесата ще се вдига и ще се сваля. Художественото осветление не е монтирано. Не са оборудвани осветителната и звуковата кабина. При проверката е констатирано, че чилърът, или охладителят на климатичната система, е много шумен и се чува в залата. Не са довършени външният подход за внасяне на декори, отводнителният канал, паркингът.

Уведомили сме "Актор", че трябва да отстранят тези нередности, казва инж. Димитър Кацарски. Фирмата има 300 000 лева актувани и наразплатени строително-монтажни работи, но няма да има никакво плащане, докато не се съобразят с констатациите. Според анекса към договора пусковият срок е 10 октомври 2011 г., той изтече и неустойките за закъснението се равняват на 600 000 лева, отсича зам.-кметът. Сумата за ремонт на Дома е огромна - 16,6 милиона лева, от които общината има да плаща 1,5 млн. лева, но след като дефектите се отстранят и работата се актува. Според новите правила на общината вече не се възстановява ДДС, така че с данъка реконструкцията на Дома ще излезе около 20 милиона лева. С тези пари можеше да се построи нов Дворец на културата, счита инж. Кацарски.

И дава за пример Колодрума, който според приблизителните сметки ще струва 15 милиона лева.
Техническият ръководител на "Актор" инж. Полихронис Хапсалис потвърди вчера, че от 20 януари в Градския дом на културата не се работи. До тази дата отстранихме 95 процента от забележките, но те не са дошли нито веднъж, връща топката във вратите на общината и "Пловдивинвест" Хапсалис. Правят го нарочно, защото не искат да поддържат дома през зимата,
защото издръжката ще е скъпа, разкрива ръководителят.

По негови думи в общината още преди четири месеца са внесени документи за извършени строително-монтажни работи за половин милион лева. Те и до днес не са платени. В сградата няма ток, защото за изградения от "Актор" трафопост не са преведени 180 000 лева. Нищо не можем да правим, докато общината не се издължи, предупреждава инж. Полихронис Хапсалис. И попита риторично: Къде са уведомителните писма, нека да покажат изходящ номер, защото ние не сме уведомени, че искат среща.

Хапсалис твърди, че оркестрината е изпълнена по проект. Ако трябва да я разширим, ще се наложи да бутнем противоземетръсни стени, тогава сградата ще падне, твърди инженерът. Настилката на сцената е направена по настояване на надзора и за това е съставен протокол с всички необходими подписи. Те са искали, затова сме сменили стария материал с нов, уверява Хапсалис.

И двата асансьора са монтирани и са приети от комисия без никакви забележки. Каква VIP зона да правим, след като я няма по одобрения проект, чуди се техническият ръководител и възкликва:
А не искат ли и хеликоптер да каца върху дома? Ние сме готови, чакаме от общината да ни платят и да насрочат комисия за подписване на Акт 15. Свършихме и без това допълнителна работа за два милиона лева, без да ги има в договора, изтъква Хапсалис.

В Операта се тревожат, че ако този омагьосан кръг стигне до съда, още дълго време няма да могат да се преместят в Дом на културата "Борис Христов".

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (26)

Още по темата (140):
26.08.2020 Община Пловдив ще чисти ДК "Борис Христов" с над 30 000 лева
01.06.2020 Покривът на ДК "Борис Христов" протече, търсят строител за ремонт
10.12.2019 Домът на културата "Борис Христов" се мести в кино "Космос"?
27.05.2019 Портрет от бронз на Борис Христов в Дома на културата
01.08.2016 Отдават бившата дискотека в Дома на културата под наем
22.06.2016 Отварят пиано бар или клуб за жива музика в Дома на културата, но не чалга
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).