Гарантираха, че ГКПП Рудозем-Ксанти ще е готов през 2017 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:33 / 13.08.2015
4989
Префектът на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис гарантира пред зам.-председателя на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на партията Цветан Цветанов, че граничният контролно-пропускателен пункт между Рудозем и Ксанти ще е готов през 2017 година. Това стана по време на среща, в която участваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и кметът на Златоград Мирослав Янчев.

"Знаете, че между нас с г-н Павлидис има едно истинско приятелство, което датира от 2008 г. и от тогава той е неизменен привърженик на всички инициативи, свързани с развитието на трансграничното сътрудничество между България и Гърция. Той беше един от основните двигатели от гръцка страна през 2010 г., за да бъде пуснат пунктът при Златоград, който виждате, че създава допълнителна възможност за развитие на региона Златоград - Ксанти", заяви след срещата Цветан Цветанов.

По думите му, Георгиос Павлидис е положил огромни усилия да осигури допълнително финансиране за проекта, чиято стойност е 45 млн. евро. "По трансграничната програма финансирането е било на стойност 18 млн. евро. И е трябвало да се осигурят допълнителните средства - 27 млн. евро, от други европейски програми, след като се съгласуват с Брюксел. На срещата Павлидис заяви, че процесът вече е необратим. Предстои да стартират съответните процедури за строителството на обекта. От 2016 г. е планирано да започне изграждането на това трасе и през 2017 г. се надяваме, че Рудозем ще има връзка с Гърция през новия проход "Елидже", посочи Цветанов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ финансовата криза в Гърция няма да е пречка пред проекта, защото той се финансира с европейски средства.

На срещата с Георгиос Павлидис е била обсъдена и друга тема - за възможността през "Маказа" да преминават 55-местни автобуси, а през пункта в Златоград - 22-местни пътнически превозни средства. По думите на Цветанов двете правителства вече са взели мерки за разрешаването на проблема.

"Вчера проведох разговори с министър-председателя Бойко Борисов, с външния министър Даниел Митов и с регионалния министър Лиляна Павлова. От тях получих уверение, че се прави всичко възможно да се ускорят процедурите и от късната есен или през пролетта да стартира разширяването на пункта "Маказа", подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.


Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
12.02.2024 Скоростен път ще свързва Пловдив с Гърция
13.01.2024 Скоро няма да можем да минаваме оттук на път за гръцкото море
29.12.2023 Оттук ли ще ходим за Гърция на море? Вижте тоталния абсурд - гърците изобщо не си дават зор
13.10.2022 ГКПП "Рудозем-Ксанти" може да бъде отворен най-рано в края на септември 2023
г.
23.08.2021 ГКПП "Рудозем – Ксанти" е напълно завършен
31.07.2021 Скоро ще влизаме в Гърция и оттук - по 4 ленти в посока!
Още новини от Регионални новини:
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).