"Цар" Киро поиска златотото си от държавата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
10:13 / 28.07.2013
6203
Фамилия Рашкови иска от окръжната прокуратура в Пловдив да им върне иззетото по време на събитията през септември 2011 г. злато. Сред ценните вещи са биберон с дръжка от благородния метал, детска бяла шапка с 11 златни пайети, малки гривни, колиета, пръстени и монети. Това съобщи адвокатът на Кирил Рашков - Васил Марков.

"Правнуците му вече пораснаха, а не му връщат все още златните биберони. Съдебното решение е влязло в сила и според него ценностите трябва да бъдат върнати", коментира юристът.

Накитите бяха открити от полицията в две от колите на Рашкови след убийството на 19-годишния Ангел Петров от Катуница. Автомобилите се водят на имената на две жени Елеонора Василева и Младенка Николова, които са роднини на Рашкови. Ангел Петров бе прегазен от ромски микробус, шофиран от Симеон Йосифов, който бил повикан в селото от дъщерята на Кирил Рашков - Събка. Още във вечерта след смъртта на ученика селото избухна в протести срещу ромската фамилия. Местните изляха гнева си върху автомобилите и имотите на Рашкови. Само преди около месец пък Йосифов бе осъден на 15 години затвор от Върховния касационен съд. Върховните магистрати потвърдиха присъдата в частта й, че двата автомобила, пострадали при безредиците в Катуница след смъртта на Ангел и иззетото от тях, не са веществени доказателства.

Златният биберон и бялата шапчица били открити в черен несесер в една от колите, в който имало още от благородния метал: 20 гривни, 8 колиета и синджири, някои от които с перли, много пръстени, висулки и обеци. В автомобилите бил намерен портфейл с над 1000 лева, валута и банкови карти, телефони, а така също и часовник, за който се предполага, че е златен. По информация на "Монитор" експертиза на откритите златни накити и вещи не е била направена.

Междувременно стана ясно, че Кирил Рашков е на път да излежи присъдата си от 2 години и половина затвор, на колкото бе осъден за закана за убийство. Тъй като затворникът работел като градинар, се очаква да излезе на свобода най-късно през октомври тази година.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (9)

Още по темата (504):
13.03.2023 ЧСИ пусна на търг част от резиденцията на "Цар Киро" в центъра на Пловдив
12.11.2022 Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
03.04.2021 Пуснаха единствената дъщеря на Цар Киро от затвора, за да присъства на погребението му
02.04.2021 Вдигат параклис след смъртта на двете момчета, загубили живота си в размириците срещу Цар Киро
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
Още новини от Регионални новини:
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...
Фермер от Пловдивско: В България скоро няма да има мляко
Преобразяват пловдивски села


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).