Асеновград отбелязва годишнината от рождението на Левски с филм и поднасяне на цветя

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:04 / 15.07.2020
1285
Община Асеновград ще отбележи 183–тата годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Тази вечер от 21:00 ч. в задния двор на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в града ще бъде излъчен документалният филм "1872". Лентата представя пътя на Дякона през бурната 1872 г., когато е създадена Вътрешната революционна организация. Зрителите ще се потопят в детайлите на нейното развитие, терора, отношенията на Левски с неговите съратници. Целта на прожекцията е да покаже една малко позната на обществото гледна точка върху живота на Апостола, която все още е силно дискутирана в средите на българската историческа наука. Филмът представя автентични документи и разкази на едни от най-значимите изследователи на делото на Апостола. Лентата е съвместен проект между факултетния студентски съвет на историческия факултет и Студентска телевизия "Алма Матер". Събитието се провежда в партньорство между Градска библиотека и община Асеновград, "Менар Филм Фест‘ и СУ "Свети Климент Охридски". Входът е свободен.

Честването на паметната дата ще продължи и с поднасяне на венци и цветя точно в деня на рождението на Васил Левски – 18-ти юли. Мероприятието ще започне точно в 09:30 ч. тази събота (18.07.20 г.) пред барелефа на Апостола в Асеновград. Слово пред присъстващите ще изнесе Елена Диварова - писател, журналист и общественик. Тя е автор на няколко книги. Носител е на редица награди за поезия. Публикува очерци, репортажи, поезия и литературна критика в регионални и национални издания. Нейни творби са поместени в сборници с поезия в Англия, Германия, Полша, Русия и Сърбия. Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на научните работници в България, на Съюза на българските журналисти и на Дружеството на пловдивските писатели.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).