ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Американски и немски инвеститори с интерес към Куклен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 19.01.2008Коментари (0)3581
© Plovdiv24.com
Над 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани в инфраструктурното изграждане на новата промишлено-търговска зона Куклен, разположена върху 700 дка терен срещу Комбината за цветни метали край Пловдив. За неговата финансова реализация създаденото смесено дружество между инвеститора - "ПТЗ Куклен" АД (с акционери "КЦМ 2000 груп" АД и "Сиенит холдинг" АД), и община Куклен, на чиято територия се намира зоната, кандидатства с разработен технически проект по оперативна програма "Регионално развитие". Половин милион евро вече са утвърдени по линия на проекта "Развитие на индустриалните зони", който се финансира от Изпълнителна агенция ФАР към министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката, съобщи главният директор на "КЦМ 2000 груп" доц. д-р инж. Никола Добрев. Така по линия на публично-частното партньорство в началото на 2008 г. започва водоснабдяването и електрификацията на индустриалната зона.

Главен проектант е "РТ консулт" ООД с ръководител арх. Радко Тодоров и екип инж. Александър Георгиев, инж. Димитър Биков и инж. Георги Желязков. Предстои подписване на договор с избраната фирма изпълнител, съобщи Владимир Зайков, оперативен мениджър на ПТЗ "Куклен". До края на годината ще бъдат изградени два собствени водоема, за които има разрешително от Министерството на околната среда и водите, канализационната мрежа и заедно с електроразпределителното дружество EVN система от девет трафопоста, която на първи етап ще осигури 2 мВт при планирани общо 12 мВт. Предвиденият размер на капиталните вложения през тази година е 3 млн. лв. В подготвяния от "Пътпроект" - София, проект за удвояване на "Асеновградско шосе" е предвидена локална връзка, която ще улесни достъпа до зоната, коментира Владимир Зайков. Проведени са и разговори със "Ситигаз", лицензиант на газопреносната мрежа в Пловдивска област, за уточняване на условията за проектиране и изграждане на газопроводно трасе в зоната. Върху територията на ПТЗ Куклен, която инвеститорите имат намерение да разширят до 1000 дка, ще бъдат прокарани 5 км пътища с габарит 8 м и усилена настилка за преминаване на тежкотоварни камиони и пет модулни пречиствателни станции.
"Има заявен интерес към зоната от американски и немски компании в областта на високите технологии. Пред подписване сме на договор със световноизвестна американска компания, специализирана в енергоспестяващи производства", съобщи още инж. Никола Добрев. Очаква се през пролетта американският инвеститор публично да обяви инвестиционните си планове. ПТЗ Куклен има готовност да им предостави всички необходими услуги за съкращаване и преодоляване на административно-бюрократичните процедури, както и да участва в джойнт венчъри при изграждане на производствените мощности, тъй като и "КЦМ 2000", и "Сиенит холдинг" имат голям опит.

Според одобрения подробен устройствен план зоната е разделена на множество самостоятелни урегулирани поземлени имоти с площ от 12 до 130 дка, като има възможност и за окрупняването им. В зоната са предвидени урегулирани имоти за административно-обслужващ комплекс, търговски дейности, бензиностанция.

Промишлено-търговската зона Куклен се оформя като една от най-атрактивните икономически зони в Южна България заради изключително благоприятното й местоположение. Тя е в непосредствена близост с летище Пловдив и с лице на трансграничния път Пловдив - Асеновград - Смолян - Рудозем - Ксанти.

Източник: в."Строителство градът"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: