ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Знаете ли кои са първите портрети в Градската художествена галерия в Пловдив?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 23:45 / 18.08.2023Коментари (0)2226
©
Имаме амбицията Градската жудожествена галерия в Пловдив да стане един съвременен музей по изискванията на съвременното музейно изкуство. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков. "Опитваме се да търсим и да прилагаме нови форми за работа с публика, и най-вече с подрастващите, особено в посока образование в областта на изобразителното изкуство. Опитваме се да обогатяваме фондовете, защото дълги години, особено в началото на прехода, дълги години нямаше абсолютно никакви средства за откупки, както и за ремонти, разбира се. И това създаде една празнота по отношение на бъдещите поколения, които биха искали да видят какви са били художествените резултати, особено 90-те години, и особено началото на 2000-та година", посочи Линков.

По думите му, сега вече имат постъпления в бюджета, в перо “Откупки" и от 4-5 години обогатяват фонда и със съвременно изкуство.

За дигитализацията на галерията Линков каза, че вече веднъж те са били част от такъв проект за дигитализация на музеите. В момента община Пловдив спечели проект по Норвежката програма, в който участват всички музеи.

"И всъщност, ние вече получихме устройствата, които трябва да разположим в нашите експозиции и сега работим по тяхното запълване с информация, т.е. по софтуерните продукти", добави Красимир Линков.

В момента обновяват и сайта си, който е един от най-старите, свързани с музейната дейност. Очаква се до края на месец септември, октомври вече да имат  нов сайт, съвременен, който ще позволява разглеждане на различни нива на фондовете на музея.

"Най-популярното ниво ще бъде това, което е в експозициите, но специалистите ще могат да получават достъп и до фондове, които не са показани, т.е. произведения на изкуството, които не са показани, но с които те биха могли да работят евентуално научна и музейна работа. И в много други посоки ще бъде отворен сайта. И другото, което правим, е че създаваме и доста рекламни материали, които да популяризират произведенията на изкуството на различни нива, с различна публика", добави директорът на Градската художествена галерия.

Историята и е доста богата, разказа още Красимир Линков. Още в 1881 г., в  създадената тогава Народна библиотека и музей, която обединява всички музейни дейности в онова време, постъпват четири копия на ктиторските портрети от Боянската църква, изработени от тревненският зограф Симеон Симеонов. Счита се, че това са и първите експонати, които по-късно остават във фонда на галерията. Събитието е повод за създаване на художествен отдел към музея, който се обявява в 1911 г., по времето на тогавашния директор Борис Дякович. 25 художествени произведения е притежавал този художествен отдел тогава. В 1922 г. Николай Райнов е назначен като главен библиотекар и по негово време към колекцията се прибавят много гравюри, щампи, литографии и няколко живописни творби на Николай Павлович. Той е един от най-големите ерудити по онова време в България, историк на изкуството, написал е “История на световното изкуство", която и до ден днешен може да бъде четена. Освен това е и много добър художник. В 1926 г. вече се прибавят още неща към сбирката на този музей и това е дело на Никола Мавродинов, също един голям български ерудит и историк на изкуството, а през 1930 г. цар Борис III подарява на Народната библиотека и музей портрет на Софроний Врачански от 1812 г. Този портрет се счита за първия светски кавалетен портрет в българското изобразително изкуство, счита се, че е продукция на българските тревненски майстори и той е бисерът в постоянна експозиция на Галерията.

"Всъщност, цялата постоянна експозиция в момента започва от този първи светски портрет в българското изобразително изкуство. След това, в един по-късен период, в 1950 г. , по инициатива на няколко художника от Пловдив, се внася предложение във временната управа на Градския народен съвет в Пловдив и се създава вече самостоятелна институция Художествена галерия, с решение на Градския народен съвет на 21 януари 1942 г., а в 1952 г. . Тогава вече официално се открива и постоянната експозиция на галерията, наречена Държавна художествена галерия, в сградата на ул. “Княз Александър I" № 15, която и в момента е притежание на галерията. Открива се една постоянна музейна експозиция, като нейният фонд се обогатява както от това, което идва от библиотеката, така и от това, което идва от някои вече установени институции, като Етнографския музей, Археологическия музей, някои творби идват и от Националната художествена академия. Така че това е началото на Градската художествена галерия в Пловдив", разказа Красимир Линков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мъж почина в "Кючук Париж"
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: