ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Жорж Трак: За политика в културата, която да води до култура в политиката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:05 / 15.10.2015Коментари (0)5710
©
Художникът Георги Иванов (Жорж Трак) е завършил Университета за национално и световно стопанство, МИО София и Художествената академия през 1990 г. в класа на проф. Светлин Русев. 

От 1993 г. е член на световната асоциация на музеистите в Равена, която прави своите сбирки на всеки две години в различни страни на света и участва в нейните изложби с мозайки, релефи и скулптори.

Основава Културен център "Тракарт" в подлез Археологически в Пловдив. Там експонира, поддържа и съхранява античната мозайка "Ирени". 

Емблематично място, обединяващо античност и съвремие. Общественик, работещ на широк фронт от възстановяването и изписването на рухналата църква "Св. Иван Рилски" в свищовското село Алеково, /последната сграда, в която е работил Кольо Фичето/ до изграждането на Водната спирала на Централния площад в Пловдив, поставена в деня и по случай приемането на България в Европейския съюз. В момента е кандидат за общински съветник в листата на Коалиция "Кауза Пловдив" , № 6 в интегралната бюлетина.

- Защо избрахте този псевдоним, с който сте известен?

- Жорж Трак е псевдоним, с който подписах първите си картини, когато завърших Националната Художествена академия в София през 1990 г. Търсейки нашите корени в миналото открих, че фундамента на нашата култура е Тракия. Богатството на тракийската култура няма еквивалент в световната , но до 1990 година тя бе публично известна само с футболния ни отбор.

Страната ни бе заета да изгражда "световния интернационал" и националните интереси стояха на заден план. Що се отнася до собственото ми име Георги Иванов - то също е много популярно. Просто при всяко запознанство, хората ме свързваха с българския космонавт. 

Сега, след 25 години всички познати ме споменават като Жорж Трак. Трак идва от "Тракия"и се радвам, че все повече хора разбират какво светилище е тя. На тракийската култура съм посветил името на фирмата ми "Тракарт" - тракийско изкуство, културния център и създадената от мен фондация в обществена полза.

- Защо приехте да влезете в листата на коалиция "Кауза Пловдив"?

- За мен Пловдив е кауза. Предстои ни през 2019 г. Пловдив да бъде европейска столица на културата, това е изключителен шанс Пловдив да надгради всички свои културни структури и трябват много усилия за това. 

Културата, изкуството и културното наследство изискват специфично отношение, познаване и развитие - съответстващо на съвремието ни. От доста години познавам лидера на коалицията - Георги Титюков

Той е много добър кмет, професионален администратор и политик с бъдеще, който откликва на гражданските проблеми. Лично заради него приех да бъда включен в листата. Считам, че много млади хора, които са в коалицията ще превърнат Пловдив в своя Кауза и ще допринесат града ни да е не само "най- старият жив европейски град", но той да се превърне и в най-удивителния град за пребиваване, култура, бизнес и туризъм.

- С какво смятате, че ще допринесете за работата на общински съвет Пловдив, ако бъдете избран за общински съветник?

- В следващият мандат за първи път фокусът на вниманието за дълъг период от време ще е върху културата, поради фактът, че Пловдив е избран за европейска столица на културата 2019г. При цялото ми уважение към бившите общински съветници, можем да видим, че там липсват професионалисти, които да са визионери в областта на културата. Проектът 2019 изисква новаторство и размах.

Смятам, че с 25 годишният ми опит в тази сфера и големият брой обществено необходими проекти, които съм реализирал бих спомогнал за необходимата културна политика.

- Като заговорихме за политика, какво най-общо ви мотивира да влезете в нея?

- Моето мото е:" За политика в културата, която да води до култура в политиката"

- Работите с хора в неравностойно положение. Откога?

През 1999 г. регистрирах фондация "Тракарт" в обществена полза, която се ориентира към работа с хора от тази социална група. Оттогава сме реализирали множество проекти с различни групи от хора в неравностойно положение, хора, имащи нужда от помощ, която ние им оказваме чрез предлаганата от нас арттерапия. 

Арттерапията не е нещо ново, но много от тези хора не са имали никаква възможност да се възползват от нея. Всъщност става дума за занимания с различни видове изкуство, но както често се случва тези занимания придобиват смисъла и на психотерапевтични средства по отношение на практикуващите ги млади хора.

Според мен арттерапията дава възможност на хора с увреждания, които имат влечение към изкуството, да удовлетворяват определени свои потребности, като придобиват все повече нови знания, умения и възможности за самонаемане.

- С какво най-много се гордеете дотук в житейския си път?

- Това, с което се гордея е видимо за всички. Това са културен център" Тракарт"- възстановяването , опазването и експонирането на безценно културно наследство, големият брой мои скулптури, мозайки, свързани с публичното пространство. Това са скулптурата "Спиралата" на площад Централен, скулптурата "Свидетелят" пред Община Пловдив, бронзовата чешма до стълбите на Каменица, както и други на много места из страната и чужбина. Изграждането на 12 професионални ателиета и включването им в европейски арт-резиденски програми, целящи развитие на съвременното изкуство, дали възможност в тях да се осъществят много социални проекти.

- Какви цели си поставяте занапред?

- Да продължа да работя за нашия град, за културата в него и за подобряване качеството на живот на всички пловдивчани, защото какво друго остава след нас? Ако не красотата, създадена от нас!



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: