ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Жители на "Столипиново": Не ни пишете роми, а цигани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:49 / 24.08.2012Коментари (32)6326
© Plovdiv24.bg
"Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни объркат с румънците. Пишете, че сме цигани, но не сме крадци и мошеници". С тези думи на Иван от пловдивския квартал "Столипиново" започва материалът на френския ежедневник "Фигаро" озаглавен "По улиците на най-голямото ромско гето на Балканите".

Седнали на тротоара, Иван и неговите приятели споделят кутийка бира под горещото слънце на "Столипиново", циганския квартал на Пловдив, който със своите 50 000 жители, има тъжната слава да се смята за най-голямото гето на Балканите.

Това са "французите" на Столипиново. Най-младият от тях - бившият боксьор Лале, на 27-годишна възраст, който е талисманът на групата, носи върху мускулестото си тяло фланелката на френския национален отбор по футбол. Всяка година те изминават пътя между Парижкия регион и родната си махала. От езика на Молиер знаят само думите, с които оцеляват "шефе", "храня се", "строеж" и тн. Но това лято те са разколебани дали да заминат.

"Като гледахме кадрите с ромите по телевизията и казахме: Това е, отново се започва, отново всички ще ни сочат с пръст", нервира се Иван, най-възрастният от групата, на 33 години.

"Всичко, което искаме, е да спечелим няколко евро", продължава той. В "Столипиново" нивото на безработица достига почти 100 %.

"Като цяло, заедно с проститутките, ние сме единствените които работим", заключават "французите". Всички са посрещнали с облекчение последните новини от Париж.

"Благодарение на нас, всички българи ще могат да работят във Франция", забавлява се Антон.

"Това се нарича парадокс", подсказва му Васил.

Тези млади цигани са родени и отраснали в "Столипиново". Разположен в околностите на Пловдив, кварталът се простира почти до бреговете на Марица, реката, вдъхновила песен на Силви Вартан.

Жителите му живеят в мръсни панелни блокове, обитаване по време на комунизма от военни, и къщи с различен размер: от колиба от мраморна вила - израснали като гъби след падането на режима.

Много малко имат течаща вода или електричество. Кварталът нито е със собствени закони, нито особено опасен, но местните жители избягват да го доближават, особено след падането на нощта.

"Това е пловдивският Бронкс", разказват шофьорите на такси, разказвайки ужасяващи истории за складове, пълни с наркотици, проституция в огромни мащаби и престъпници на свобода.

"Нашият най-голям недостатък е, че сме бедни, много бедни. Различни също така. Накратко - идеалната изкупителна жертва", смята Сашо Юруков, 32-годишен, който работи като социален посредник за асоциацията "Евророма".

Младият ром, чието семейство живее в "Столипиново", още си спомня антиромските протести от миналата година, след събитията в Катуница, село в околностите на Пловдив, арена на кървав инцидент с участието на циганската общност. По това време "Столипиново" е обект на нападения от групи мотористи - крайни националисти и жителите му е трябвало да се барикадират в домовете си от страх в продължение на няколко дни. Оттогава напрежението е стихнало, но заклеймяването остава.

"Вчера ми отказаха да ме пуснат в плувен басейн от другата страна на булеварда. Само заради цвета на кожата ми. Вие това как го наричате", продължава Сашо.

"Когато кандидатстваш за работа, най-често ти казват, че мястото вече е заето. Ако споменеш "Столипиново" в автобиографията, направо я изхвърлят в кошчето", допълва Осман, един от неговите колеги.

В този горещ ден служителите на социалния център имат вид преди всичко да се възползват от климатизацията. В нормално време те се опитват да извършват кампании по превенция на сексуално предавани болести, малария, туберкулоза, раздават лекарства, набавят помощи.

"Бедността е там, пълна, точно зад стените ни", свидетелства Кристина Сотирова, 30-годишна, която се занимава със семейно планиране. Младата жена е единствената българка, която работи тук. Родена в село от региона, казва за себе си, че идва "от света на белите". Работата си върши от призвание. И от убеждение. Нейният случай е изключително рядък.

"За повечето от моите сънароднци ромите са долна класа хора, признава тя. Докато проблемите са просто продължение на болестите, от които страда българското общество.

Сашо припомня, че тя има преди всичко късмета да получава заплатата си от европейска програма, докато той от месеци не е виждал фиш за заплата. И подозира своите началници, също роми, че живеят добре благодарение на средствата за субсидиране - чувство, споделяно от голяма част от неговите сънародници.

"Мога да поставям тапети, да правя подове. Дърводелец съм също. Сети се за мен, когато си в Париж", допълва той, преди да ни придружи до поляната на "Столипиново" - там, където започва "светът на белите", завършва репортажът на "Фигаро".


Източник: bTV







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+7
 
 
ако чуе васил левски какви хора се наричат българи ще с обърне в гроба.това е срамота.да си направят собствена държава.аз не ги считам за сънародници съжалявам.....аз съм българче обичам всичко българско и родно...
на 24.08.2012 г.
+5
 
 
Цвета на кожата не играе роля! Циганите сами са си спечелили вечна слава.Такова племе няма да стане,нито чисто,нито грамотно,нито ще приеме някога правилата на цивилизования свят.От известно време такива сме станали и българите! И това е защото в България е по-добре да си циганин отколкото българин и за това не са виновни циганите! Не ми пука че в Европа ни знаят като цигани.Не ми пука,че в словения викат на жълтите стотинки бугари,не ми пука,че пропаднали чужденци идват да хранят долните си страсти в нашите курорти. Няма как да имаме друго име,защото ние наистина си го създадохме и следователно заслужихме! Кога ще стигнем японците? Айде стига фантастика,нека излезем от филма и да внимаваме за албанците защото те са наблизо а и сме от един калибър.
+5
 
 
"Благодарение на нас, всички българи ще могат да работят във Франция" - Благодарение на вас, цял бял свят не ни бръсне за слива... Случвало ми се е на една почивка, и то точно във Франция да ме пита един местен: "Извинете,ама не сте ли много бял за българин?". Правете си сметка какво разбира всеки под "българин" в Европа...
+14
 
 
"Благодарение на нас, всички българи ще могат да работят във Франция" - Благодарение на вас , драги циганино повечето българи в Европа ги мислят за цигани! Изпитал съм го върху себе си! Ти , циганино , знаеш ли изобщо как се чувства човек със Висше образование да го питат "нали не си циганин"! "Кварталът нито е със собствени закони, нито особено опасен, но местните жители избягват да го доближават, особено след падането на нощта." - Аз съм ходил точно 5 пъти в кв."Столипеново" и са ме обирали 4 пъти от тях! "Нашият най-голям недостатък е, че сме бедни, много бедни" - Вашия недостатък е , че сте мързеливи , много мързеливи ; крадливи , много крадливи ; мръсни , много мръсни ; и др. , и мн. др. .......... "Вчера ми отказаха да ме пуснат в плувен басейн от другата страна на булеварда. Само заради цвета на кожата ми. Вие това как го наричате" - Не са те пуснали в басейна , защото най-вероятно не си се къпал отдавна , защото разнасяте всякакви зарази , аз това го наричам нещо съвсем правилно (естествен подбор)! "Мога да поставям тапети, да правя подове. Дърводелец съм също" - Може и да можеш , но 100% вместо да си свършиш работата както трябва , ще излъжеш за нещо! Съседа ми беше извикал 3-ма циганина да направят хидроизолация на покрива ни. На първия дъжд течеше повече от преди.! С две думи искам да кажа , че не съм расист , но ако може ДА ВИ ИЗРИНАТ С ЛОПАТИ ОТ СВЕТА! Писна ми всяка сутрин след нощна смяна да ме буди МАНГАЛ с думите "изкупувам стари мебели , ....." , писна ми да ви плащам тока , водата и всичко , писна ми да причаквате децата пред училище за да им вземете .....2лв. Мога да пиша още , но всички си ви знаем какви сте! "Французи" - ха , ха , ха ..... - Гнусни мангали!
+9
 
 
За бухалката ми с пирони , значение няма, цигани ли сте или роми!
+8
 
 
Голям пост, за редовната глупост! Не съм го чел няма и да чета глупостите на тези които се хранят на нашия гръб за сметка на пенсиите на нашите родители!
+4
 
 
Ама и ние (обществото) сме виновни в голяма степен за тази ситуация. Накарахме ги да си мислят, че по право им се полага да не работят и да получават всякакви видове помощи, да им плащаме сметките, а някой ако поиска да се спазват законите и държавата да го защити от безобразията им, го обявяват за расист.
+8
 
 
"...Кварталът нито е със собствени закони, нито особено опасен, но местните жители избягват да го доближават, особено след падането на нощта..." Така ли? Значи затова полиция и линейка се съпровождат задължително и на влизане и на излизане от поне 3-4 месни коли, иначе може да влязат, но за излизането от гетото гаранцията е никаква.
+9
 
 
Съгласен съм, че дискриминацията е лошо нещо. Съгласен съм, че трябва да се борим с предубежденията. Обаче затова са необходими закони, който се спазват от всички. Който нарушава правилата да си понесе отговорността. Иначе на власт идва закона на джунглата, както е и в България, в частност въпросът с ромите - ако видиш мечка насреща си, едва ли първото нещо, което ще ти дойде наум е, че не е хуманно да я дискриминираш, видиш ли, може да е една кротка и разбрана, любопитна животинка. Няма, нали? Всеки от нас ще побегне с всичка сила, защото и децата знаят, че мечките са опасни. Същото се отнася и до циганите. Нека да спазват законите и обществения ред, пък тогава да мислим за защита от дискриминация.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: