Здравословни храни във фокуса на учени и студенти от УХТ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:18 / 13.07.2022
813
Студенти от Университета по хранителни технологии под ръководството на доц. д-р инж. Надежда Петкова от катедра "Органична химия и неорганична химия“ разработиха бисквити с брашно от глухарче и биорозов цвят. Това е малка част от приноса на университета към създаване на функционални храни обогатени с антиоксиданти и диетични фибри.

До този момент най-популярен е хлябът "Топи“, отговарящ на всички стандарти и нормативни изисквания на Европейския съюз. Той целево е ориентиран към страдащи от диабет тип 2 - всекидневната консумация в продължение на 3 месеца спомага за понижаване нивата на кръвната захар при пациентите.

Замесен е със земна ябълка (гулия, топинамбур), богата на пребиотика инулин, който има положително въздействие върху организма, обясни доц. Петкова. Тя отбеляза, че и в брашното от глухарче, което се влага в маслените бисквити, инулинът заема 20% от състава на брашното.

Създаването на иновативни функционални хранителни продукти, които помагат на организма да функционира нормално, е във фокуса на съвместната ни работа с колегите от катедра "Технология на млякото и млечните продукти“, посочи доц. Петкова. В тази сфера атрактивни са млечните десерти с инулин, пектин, алгинатни перли с антиоксидантни компоненти от дренки, къпина, арония, червено цвекло, както и меко сирене "лабне“ с вложени екстракти от червени чушки под формата на алгинатен гел.

Като част от екипа по компонент 1 от Национална научна програма "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ доц. Петкова изследва влиянието на биологичното отглеждане на ябълки, фуражен грах, лавандула и рози върху повишаване на антиоксидантната активност и количеството на биологично-активни вещества в тези суровини.

Не се използват пестициди при отглеждането им и при изследванията е установено, че съдържанието на антиоксиданти е с 200% повече. Ябълките са с по-висока сладост, а при характерните български етерично-маслени култури количеството на полифеноли е по-високо. Тези компоненти са отличен помощник в борбата с оксидативния стрес, който е причина за стареенето и за сърдечно-съдовите заболявания, посочи доц. Петкова.

За своя принос в науката тази година доц. Петкова наскоро бе удостоена с награда за най-стойностна публикация, учредена от акад. проф. Атанас Павлов. През 2020 г. тя печели наградата "Изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името на акад. Иван Юхновски.

Последното признание е заради изследванията на пектин, изолиран от мурсалския чай, за който е известно, че намалява холестерола и помага за нормалното функциониране на храносмилателната система. Изследването е направено съвместно с учени от световноизвестния Университет във Вагенинген (Нидерландия) и от БАН. Нашата публикация беше приета във високо реномирано списание в първи квартил (Q1) с импакт фактор IF-10.723 (2021 г.) и високо оценена, каза доц. Петкова.

Тя участва в 15 научни проекта, като в голяма част от тях работи съвместно със студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии. Младите хора имат прекрасната възможност да натрупат богат практически опит, да придобият умения и компетенции за успешна професионална реализация и добър старт в кариерата за развитие в различни сфери на хранително-вкусовата индустрия, коментира доцентката. Съвместната научно-изследователска работа със студенти до момента е довела до отпечатване на 8 публикации, индексирани в световните бази данни Web of Science и Scopus.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).