Затварят гръцкото консулство в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
16:10 / 19.01.2016
7411
Гръцки студенти и бизнесмени, които пребивават в Пловдив, изпращат петиция до външното министерство на Атина срещу затварянето на генералното консулство в града на тепетата. 

Дипломатическата служба преустановява работа на 29 февруари след 40-годишно съществуване. Тя е разкрита непосредствено след свалянето на Хунтата.

Над 1000 гръцки студенти, които в момента се обучават в Пловдив, и бизнесмени от южната съседка негодуват срещу мярката на правителството на Алексис Ципрас. Затварянето на консулството е продиктувано от икономии. 

В него работят трима служители. Последният генерален консул, който си тръгна през 2013 г., бе Никос Пеперигос. След него службата се оглавява от временно изпълняващ длъжността. 

В края на 90-те години на миналия век в дипломатическата служба работеха 10 души, имаше охрана и метални заграждения. Тогава на ден се издаваха по 300 визи, а опашките стигаха до Гроздовия пазар.

Консулството обслужва цяла Южна България от Пловдив до Бургас, а също така и Североизточна - Добрич, Русе, Варна. Красивата сграда на ул. "Преслав" е собственост на гръцката държава и се затваря за неопределено време. Нейната работа се поема от посолството на Атина в София.

Пловдив остава с едно генерално консулство на Турция. През 1998 г. беше закрита и дипломатическата служба на Русия.



Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).