Затварят "Гладстон", става улица за игра

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:06 / 21.09.2010
5272
От деца с велосипеди ще бъде превзета утре улица "Гладстон" в участъка между светофарите до Синдикалния дом и до Дома на техниката. От 10 до 14 часа това ще бъде зона за игра, което ще е своеобразен апел срещу нашествието на автомобили на пътя и завършек на състоялата се седмица на мобилността, съобщи Климентина Хаджиева от Енергийната агенция, която организира събитието със съдействието на общината, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Наред с велосипедните състезания ще има много песни и танци, демонстрации по велоуправление, ремонт и технически преглед на велосипеди, безопасно облекло. Ще бъдат показани атрактивни модели, а от София се очаква да пристигне разработен от Висшия транспортен университет "Тодор Каблешков" електромобил.

По-рано сутринта от Гребната база ще тръгне велопоход, който ще се присъедини към "Гладстон". Енергийната агенция и сдружението "Велосити" ще подарят велостойка на общинския съвет, която ще бъде монтирана пред сградата на местния парламент. Целта е хората, които приемат правилата в Пловдив да дадат личен пример, като заменят автомобилите с по-екологичните средства за предвижване.

Председателят Илко Илиев, заместникът му Тодор Христев и съветниците Николай Караиванов и Добромир Трифонов ще пристигнат на сесията в четвъртък на две колела. Мераклия е и зам.-кметът Георги Титюков, макар че в последния момент се е контузил.

"Докато е хубаво времето, смятаме така да ходим на работа, за да убедим колегите си, че трябва да предприемем мерки, с които на практика да реализираме стратегията за превръщане на Пловдив в град на велосипедиста. Тя ще е готова до края на  2010 г., но поне десет години ще са нужни, за да се изпълни замисъла й", отбеляза Христев, който беше инициатора за приетото от общинския съвет решение за стратегията.

Според изследване на енергийната агенция, ако се увеличи заетостта на автомобилите и в един от тях пътуват по няколко души общината би си спестила 20-30 хил. тона въглероден диоксид, би давала по-малко средства и за поддържане на инфраструктурата.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).