Защо никога няма да имаме трайно нещо хубаво в града ни?

Автор: Васил Динев
Коментари (18)
08:44 / 08.11.2017
51213
Защо никога няма да имаме трайно нещо хубаво в града ни? Това попита читателка на Plovdiv24.bg. И си отговори: Защото не пазим. С години чакаме да бъде направено нещо хубаво, с години обвиняваме общината и кмета, че нищо не се предприема, с години ругаем властта и се заканваме. А когато нещата се случат, с лека ръка рушим. Чисто нови тротоари в градове и села, изградени с много средства и труд след дълги години чакане, веднага биват заемани от безброй автомобили, бусове, селскостопанска техника, а пешеходците отново са на пътното платно. 

Щом бъде асфалтирана някоя улица изцяло, появяват се от ВИК, започват да копаят, а след това никой никога не контролира как възстановяват нарушената настилка и тя почти веднага пропада и се съсипва. А контролира ли някой фирмите, които премахнаха и след това пренаредиха паветата по ул. "Любен Каравелов", за да се положат тръбите на ЕВН към Медицинския университет? Дали тази фирма щеше остави в такова състояние пътното платно, ако беше наета да извърши тази дейност в друга държава, в Австрия например? Дали паветата щяха да хлътнат веднага и да образуват десетки малки и големи ями, да не говорим за количеството пясъци и прахоляк, които останаха след тях? Кой трябва да контролира такова предаване на обекта? Властите, фирмата поръчител? Къде са и каква работа вършат те? Имат ли сили, или са смешни в безсилието си?

Само година, след като бяха изградени чудесните велоалеи в целия град, една от тях вече е съсипана. Мястото е чисто новият булевард "Васил Априлов" веднага след колелото с ул. "Любен Каравелов" в посока Централна гара. Преди известно време една вечер, тръгвайки си от работа, забелязах багери и друга техника, струпани на това място. Започнаха да копаят почти на смрачаване, на изкуствена светлина. Сърцето ми се сви, както предполагам и на други хора, които това лято успяха да изпитат удоволствието да се придвижват с велосипед из града. 

След известно време минах отново оттам. В разкопания участък велоалеята беше възстановена с павета. Розови на цвят, като останалата част от нея, но павета. И понеже оттук явно минават автомобили, вижте от снимките какво е състоянието на участъка днес. Днес вече изпитах гняв. И питам пак - кой поръча това? Кой трябваше да контролира възстановяването на участъка? 
Управата на града има ли сила да наложи някакъв контрол, глоба, принуда дори, за да бъде извършено нещо качествено? Или е слаба и немощна, и жалка до сълзи вече, както личи от всичко, което с такава лека ръка се руши в града ни? Искрено се надявам медиите да се намесят и да потърсят отговори на тези въпроси.

Виж коментарите (18)

Още по темата (143):
13.04.2024 Пловдивчанин: Инцидентите са въпрос на време
09.03.2024 Поискаха велоалея по бул. "Пещерско шосе". Възможна ли е точно там?
13.09.2023 Пловдивчанин: Това ни струва 1000 лева!
13.06.2023 Читател: Ами ако някое дете падне с колелото оттук на пътното платно?
20.01.2023 Вразумете се! Безрасъден велосипедист ядоса пловдивчанка
22.10.2022 Читател: Велоалея или писта за кърлинг? Ще има пукнати глави!
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).