Заради "Марица" и "Родопи" искат да променят Плана за устойчива градска мобилност на Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
12:07 / 13.04.2024
4044
Близо час продължи дискусията на сесията четвъртък на пловдивския общински съвет за създаването на временна комисия за изготвяне на план за изменение на "План за устойчива градска мобилност /ПУГМ/ на община Пловдив.

Вносител на предложението е групата на "БСП за България", които изтъкват като мотив, че в ПУГМ не са заложени транспортните потоци от общините "Марица" и "Родопи", в резултат на което не са предложени и решения, предава Plovdiv24.bg.

От всички групи отчетоха, че предложението е добро. Слави Георгиев хипотетично предложи както Пловдив заделя 10 милиона годишно за субсидии за транспортните фирми, така и съседните общини да го правят, като по този начин солидарно всеки поема своите разходи. 

Георги Колев предложи на заседанията на комисията да присъстват и пловдивските народни представители, за да се запознаят с проблемите на града. Самите заседания пък да се излъчват на живо, за да видят всички пловдивчани как се държат депутатите. 

В изказването си Славчо Атанасов отбеляза, че в новите икономически условия няма да е далеч момента, в който Пловдив ще бъде икономически задушен, ако транспортният проблем не се реши. Самият той прекарвал голяма част от ежедневието си в Скутаре.

"Осигуряването на транспорт до близките села обаче повдига редица въпроси. Централите на двете общини са в Пловдив, над 70 000 коли влизат всеки ден в Пловдив, ползват здравните заведения в Пловдив. Прекрасно е да имат градски транспорт, но кой ще плаща за тези нови транспортни схеми които се правят? Аз не съм чул моят състудент по право Павел Михайлов да е обещал. 

Липсват близо 90 автобуса за уплътняване на транспорта в самия Пловдив. Как ще осигуряваме транспорт до съседните общини? Откъде нашите 5 транспортни фирми ще набавят необходимите транспортни средства? Пак ли пловдивският данъкоплатец ще плаща?" - заяви Атанасов.

Заради продължителната дискусия Стефан Послийски предложи точката да се отложи за следващата сесия, като се обмислят и прецизират включените проблеми от всяка група и между самите групи. По-късно обаче оттегли предложението си. 

В крайна сметка 32 съветника гласуваха със "за" за създаването на временната комисия, 7 се обявиха "против", един беше "въздържал се". 

Комисията ще има на разположение един месец, за да изготви план за изменение на ПУГМ. В нея влизат 11 съветници: Владимир Славенски, Тодор Токов, Симеон Петров, Владимир Кисьов, Константин Георгиев, Калин Милчев, Костадин Палазов, Гошо Къчков, Георги Василев, Христо Йорданов, Али Байрям.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (105):
04.04.2024 Поредна зона в Пловдив с еднопосочно движение
23.03.2024 Пловдивчанин: Искам по-бързо да стигна до работа, какви са тези светофари?
09.03.2024 Шофьорка се ядосва и псува, гази закона в еднопосочна улица
04.03.2024 Еднопосочно движение изнерви 10 000 души в Пловдив
24.02.2024 Слагат светофар на кръстовището, на което напоследък станаха най-много катастрофи
19.02.2024 Неприятната изненада до училище в Пловдив се оказа временна
Още новини от Новини от Пловдив:
Инцидент в северната част на Пловдив!
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените
Затварят улици в Пловдив заради шествието на феновете на Ботев
Ясен е и третият хедлайнер на Hills of Rock
Оповестиха скандални схеми, по които ни "работят" от КАТ
Забравете за някои автобуси в късните часове, промените ще са фак...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).