Запознайте се със Светла Пендова, нежната страна на полицията в Пловдив

Автор: Адриана Георгиева
Коментари (1)
12:37 / 08.03.2020
25144
"Светът би бил по-добро място, ако се управляваше от жени“ беше заявил бившият държавен глава на САЩ Барак Обама и не е сбъркал. Дамите доказаха, че освен нежни и красиви, могат да бъдат силни, независими и за тях да няма мъжка и женска професия, развиват се и успяват във всяка сфера.

За Деня на жената, ние от Plovdiv24.bg, решихме да ви разкажем за една дама с нежна визия, но със здрав дух и устойчива психика. Тя търси справедливост и възмездие и ежедневно се изправя пред различни предизвикателства, които понякога разтърсващи и непреодолими.

Комисар Светла Пендова е началник на отдел "Разследване“  към пловдивската полиция от 2010 година, а в системата на МВР работи от 1996 година. Завършила е академията на МВР в Симеоново. След като се дипломира се връща в родния си град Пловдив. Започва работа в групата по убийствата и престъпления против личността, където е работи до 2003 година.

Отдел "Разследване“, който в момента тя пряко ръководи, е разположен в 13 районни управления със сектори Криминална, Икономическа полиция и "Разследване престъпления по транспорта“. Това са 16 поделения, в които работят разследващи полицаи и по-голяма част от тях са от нежния пол.

"Най-важното е да пазим самообладание. Когато отиваме за извършим огледи и всякакви действия по разследването, трябва да сме абсолютно овладени и спокойни, за да свършим качествено работата си и да стигнем до извършителя на престъплението“ казва комисар Пендова.

Понякога да се разкрие и накаже извършителя се оказва трудна задача. И то най-вече заради събирането на достатъчно и качествени доказателства, за да се повдигне обвинение съгласувано с прокуратурата.

Крехката Светла притежава желязна психика и нерви, закалени с  редовните й срещи със смъртта. Въпреки това, споделя, че най-разтърсваща и непреодолима за нея е смъртта на деца.

"Случаите, в които мъже убиваха децата си и после се самоубиваха -  няма как да ги забравя. В "Кючук Париж“ имаше два последователни такива случаи в рамките на две години. След първия бях много разтърсена, не само аз, но и всичките ми колеги. Да извършваш оглед на труп на дете е нещо много страшно“ разказва тя.

Разтърсва се и, когато трябва да съобщи на близките за смъртта на техен роднина. Трудно е да каже на една майка, че синът й няма да се прибере повече. Още по-трудно е да я гледаш в очите, докато го прави.

 "Да, човекът е смъртен, но това не е най-страшното. Лошото е, че той понякога е внезапно смъртен, това е неприятното!“ пише Михаил Булгаков в класическия си роман "Майстора и Маргарита“. Този цитат е може би и най-ценния и мъдър урок, който Светла е научила от професията си.

"Смъртта настъпва за секунди и затова трябва да бъдем добри един с друг. Другото, на което ме научи е, че в този свят има справедливост. Понякога тя идва по-късно, но все пак идва“ заявява категорично красивата дама.

Въпреки сериозната длъжност, която заема, комисар Пендова е слънчева и усмихната. Някак е запазила детското си излъчване. Обича да разпуска с приятелите си с чаша качествено питие. Навремето, когато започвала работа в групата по убийствата, наставникът й я научил, когато си тръгва от работа, трябва  да остави всичката натрупана негативна енергия през деня в кабинета си .

"Един разследващ трябва да притежава комплекс от качества, може би най-важно е самообладанието. Да не се изнервя, да не прибързва, дали в работата с гражданите, поста, дали при престъпления и извършители на престъпления. Трябва и да е много комуникативен човек. Защото, ако не успява да общува, няма да изясни какво се е случило“ казва Светла.

Според нея, комуникацията с прокуратурата е много важна, но разследващият е този, който работи на терен. Защото той е този, който пряко работи с хората и със събраните доказателства. Важно е разследващият да притежава и добра логика. Защото доброто познаване на законите не е достатъчно, важно е как ще навържеш фактите, за да може да се приложи успешно закона. Шестица по наказателно право и процес не означава, че ще си добър юрист или разследващ.

Началникът на отдел "Разследване" има две деца -момче и момиче, но те нямат намерение да следват стъпките на майка си. Възпитава ги преди всичко да са добри хора.

"Обичам Пловдив, искам да е спокоен за мен и децата ми. Йордан Йовков казва, че за всичко има възмездие на този свят. Истината не винаги проста и никакъв случай чиста, но пък трябва да има баланс“ казва силната жена.

За Международния ден на жената комисар Светла Пендова, призовава дамите да отделят повече време и внимание за себе си, да бъдат силни.

Колкото до разграничавенето на силен и нежен пол, тя  смята, че ако си вършиш работата качествено, няма значение дали си мъж или жена.

Виж коментарите (1)

Още по темата (131):
10.03.2024 Атанас Кунчев изненада пенсионерките в "Коматево" с цвете и персонален
поздрав
09.03.2024 Адвокат от Пловдив за 8 март: Добре че минаха тези времена, имаше много
обидени
09.03.2024 Пловдив тотално неузнаваем в час пик, няма коли по улиците, трафикът
замря
08.03.2024 40% от фирмите у нас изобщо нямат жени в своите ръководни органи
08.03.2024 МГЕРБ със специален поздрав за дамите на 8 март
08.03.2024 Полицаи усмихнаха шофьорки в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).