Започва голямото харчене на пари за ромите в "Столипиново"

Автор: Мариана Панчева
Коментари (29)
14:08 / 05.07.2016
10495
Около 40% е броят на децата, отпадащи от образователната система в квартал "Столипиново", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана ясно по време на посещението на председател на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер в най-гоямото гето на Европа. 

Днес Марквалдер се срещна учители, деца и родители от началното училище "Найден Геров" и детската градина "Лилия", с лекари от медицински център "Изток" и с жители на квартала. 

Поводът е старт на голям проект за социалното включване на ромите, чието изпълнение ще стартира през септември и е с бюджет 1 077 500 лева.

Голямото отпадане се случва след 4 и 5 клас, разказаха учителки от района. Причината е, че родителите на ромчетата често мигрират в други държави. Високият процент, особено сред момичетатата, е и заради ранните бракове. 

Ромчетата не отпадат на етап детска градина, а в квартала няма нужда от строежа на нови сгради, тъй като местата са достатъчни, разказа и кметът на "Източен" Николай Чунчукво. 

160 деца от ромски и турски произход посещават детска градина "Лилия". 

"Опитваме се да ги приобщаваме да бъдем толерантни. Работата тук не е лека, но я вършим с желание и внимание", разказа директорката на детското заведение. 

Освен всичко дворът на градината не е от най-привлекателното място за детски игри - разбит е, няма площадка, често е обект на вандалски нападения. 

Сега по проект ще бъдат изградени две детски площадки, ще се монтират и камери за видеонаблюдение. Работата с децата пък предвижда те да усъвършенстват българския си език.

За целта ще бъде изграден специален кът за четене. Ще бъдат осигурени образователни материали, сюжетни и ролеви игри, книги и куп пособия за повишаване мотивацията на децата, а чрез спорт, култура и изкуство ще се развиват талантите им. 

Проектът обхваща още училищата "Кирил Нектариев" и "Найден Геров" - две основни училища с над 1400 ученици от ромски прозиход в самото сърце на "Столипиново". Много от децата имат проблеми заради слабото ползване на български, което пък води до изоставяне и отпадане. 

За да се ангажира вниманието им, отново се предвижда в двора на училищата, който е общ, да бъде изграден Образователен център със закрита спортна зала, помещения и зали за извънкласна дейност. 

В центъра ще има обществена библиотека, в която се предвиждат публични четения и мероприятия. Ще функционира и клуб "Активен родител". И още - ще бъдат наети педагози за извънкласни занимания по спорт и изкуство, както и медиатори за работа с родителите. 

Друг ключов акцент в проекта е здравето на ромчетата и ромските семейства - цели се подобряване на достъпа и повишаване качеството на първичната здравна помощ, обгрижване на бременни ромки и млади ромски семейства. 

И още - сериозно внимание здравните работници ще отдават на семейното планиране. Няма да бъдат забравени и ромите, които не плащат здравни услуги и затова нямат достъп до здравеопазване.   

За целта към ДКЦ "Изток" ще се изгради нова пристройка, в която да се помещават кабинетите на медиците и медиаторите, заети по проекта.


Виж коментарите (29)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата
Ключов свидетел на убийството в "Арман махала": Не съм видял нож


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).