ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Заемът за малките улици отива на балотаж
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:07 / 04.05.2010Коментари (8)2531
© Plovdiv24.bg
Пловдивчани заслужават хубави улици
Срещи с експертите и Борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие ще проведат до седмица-две шефовете на "Агенция за транспортни проучвания и прогнози" ЕООД, които със свое писмо, което Plovdiv24.bg публикува по-рано днес, стопираха поне за месец 30-милионния заем за малките улици. Ще отстояват позицията си защо тези пари не бива да се дават на Пловдив.

"Това си е класически донос. Информацията за него получих директно от Лондон по телефона. С доноси не се занимавам. Това е поредната атака срещу управлението на Пловдив. Оттук - та чак до изборите, все такива нещица ще наблюдаваме", и днес на йота не помръдна от заявената си вчера позиция по въпроса кметът Славчо Атанасов.

Той се надява, че на следващото заседание на Управителния съвет на банката на 26 май заемът най-сетне ще бъде гласуван. Държи връзка по темата с конкретния отговорник там Илиана Цанова. Не изключва и лоша развръзка. Ясна му е дори схемичката. 

"Някаква си световно неизвестна софийска агенция Х толкова обичала Пловдив, че решила да му направи услуга и да пише до банката, а аз трябва да се обяснявам. Утре ще се появи фирмата Y, след десетина дни - може би Z... Няма да участвам в този филм", предупреди кметът.

"Като гледам и слушам какво става в последните дни, оставам с впечатление, че в общината са се събрали някакви параноици, на които все заговори им се привиждат. Щом Европейската банка, която беше гарантът за целесъобразното и законосъобразно изразходване на тези средства, изведнъж подлага на съмнение цялата процедура на съмнение, означава, че и ние, пловдивчани, също е трябвало да се съмняваме какво се е целяло с този заем. Няма човек в България, който може да повлияе на банката, в която всяка от 27-те страни в Евросъюза има представител", коментира областният управител Иван Тотев.

"Никого не подозираме в корупция, нито пък в писмото ни до банката има политически елемент, та да се тълкува като политическа атака. Не познавам лично господин Атанасов, нямам нищо против него. Ние сме експерти по автомобилния трафик и транспорта. Запознахме се с всички детайли на проекта и се убедихме, че не е написан правилно. Изпълнението му няма да доведе до коректен резултат за пловдивчани", засегна се от кметския отговор изпълнителният директор на агенцията, накичена с етикета "доносник", Диана Русинова.

След като писмено предлагали на общината да й помогнат да промени проекта, така че да стане работещ , но не им обърнали внимание, се решили да сигнализират банката относно позицията си.

Според експертите на агенцията, реконструкцията на булевардите и улиците е чак последната стъпка при управление на транспорта, която трябвало да бъде предшествана от въвеждане на система за управление на трафика, видеонаблюдение и контрол на транспортните схеми. Целта на заема, смята Русинова, била много странна - в неговите рамки общината искала да изгражда система за управление на трафика, което било невъзможно. Управниците щели да си направят само скъпоструваща реклама, която после щяла да висне на гърба на данъкоплатците. Проектът не бил достатъчно добре експертно мотивиран.

"Нима банката няма експерти?" - не се стърпя репортерът. "Точно по тази част нямат", отговори Русинова. "Нашият опит показва, че на много места се хвърлят да правят реконструкции на улици, защото по този начин най-лесно се отклоняват средства", остави края отворен тя.


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сигурен съм, че повечето пловдивчани са за този заем, ЗАЩОТО СЕ НАДЯВАТ И ИСКАТ ДА ИМ СЕ СЛУЧВАТ ХУБАВИ НЕЩА. Искат улиците да са прекрасни, пчеличките да чуруликат, а птичките да жужат. Главчо Атанасов като изпечен лъжец и обигран популист, съветван от няколко ПР-агенции, съвсем ловко се опитва да експлоатира тези нормални човешки желания и да представи нещата така: той добрия кмет, който иска да оправи пловдивчани и другите лошите, които му пречат. Само дето взимането на голям заем, който ще плащаме ние, а със средствата ще се разпореждат некадърна администрация и нечист кмет популист, НЯМА ДА НИ ДОНЕСЕ ОЧАКВАНИТЕ ПОЛЗИ. Tези хора не стават да управляват дори баничарница, камо ли голям град. Ако дадем 30 милиона лева на маймуните от неевропеския зоокът до Гребната, най-много да си избършат червените задници с тях. 30те милиона лева самички няма да ни оправят, дори и да са от Марсианската Банка и по марсианските правила. Както не ни оправиха 100те милиона досега. Хиляда пъти бяха казани хиляда неща против този заем, които Главчо и Компания чисто и просто игнорират. Че всеки може да разкопае улица сега когато си поиска. Че няма контрол в града, например няма Общинска полиция, която да се занимава с общински дела и опазване на реда и собствеността в общината. Че този проект не е съгласуван с ВиК, кабелните оператори и Ситигаз и явно никога няма да бъде съгласуван. Че има сто пъти по-важни неща и улици от малките улички. Че някога имаше план за ремонтите им, който беше напълно игнориран, а улиците уж изследвани от някаква френска машина, която никой никога не е виждал. Че видимо напълно здрави и в добро състояние улички ще са предвидени за ремонт, а са игнорирани други в далеч по-лошо състояние. Че както казват от фирмата с писмото "ремонта на улиците е чак последната стъпка при управление на транспорта, която трябвало да бъде предшествана от въвеждане на система за управление на трафика, видеонаблюдение и контрол на транспортните схеми." Но на тях не им пука, БСП и ВМРО искат заема на всяка цена преди изборите. Ще оставят Пловдив по-осакатен и унищожен, колкото Царя, Доган и Станишев оставиха България миналата година.
+1
 
 
Абсолютно правилни са констатациите на софийската фирма. Аз лично като човек с мениджърски опит още от първия ден на идеята за този заем виждам гигантската му НЕцелесъобразност. Постоянно повтарям, че не само проекта за уличките, но цялата инвестиционна програма на Главчо Атанасов, над чиято куха глава се изсипаха стотици милиона лева, повечето подаръци за приетите софийски боклуци, е НЕцелесъобразна, извън всякаква разумна концепция и няма да донесе никакви ползи на града. Мисля и също, че за абсолютно всеки пловдивчанин е пределно ясно, че 30 милионния заем за малките улички е популистко политически ход на кмета, подкрепен от мнозинството ВМРО-БСП в местния парламент. 200% съм сигурен, че се готвят и да крадат пари от тях. За момента в Пловдив има РЕАЛНО УСВОЕНИ, т.е. ИЗХАРЧЕНИ над 100 милиона лева, ефектът от които е малък или нищожен и въобще не се усеща. Абсолютно същото ще се случи и с тези 30 милиона лева. Проектите и тръжната документация ги изготвя не банката, а Община Пловдив, по конкретно инж. Тошо Пашов, същия, който изчисли, че почистването на тотално занемареното корито на Марица ще струва космическите 5-6 милиона лева. Реконструкцията на километър от бул. България струва двойно повече, отколкото километър от Автомагистрала Тракия. Същите тиквеници, които създадоха ЗАУСТВАНЕТО на улица Победа. Във времена, когато София, Габрово, Ловеч и Бургас реализират стотици милиони лева БЕЗВЪЗМЕЗДНО ФИНАНСИРАНЕ ПО ПРОГРАМИ НА ЕС (техните граждани няма да плащат нищо), ние се заробваме с нов заем. Не за друго, а защото контролът на ЕС (предварителен, текущ и последващ) е много по-голям, отколкото да вземеш заем. ЗАЩОТО при евросредствата ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕШ ПОЛЗА, ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, докато при един ЦЕЛЕВИ ЗАЕМ (взет с конкретна цел, в случая ремонт на улици) не е необходимо да доказваш ефекта от заема, а само дали си го изразходвал по предназначение.
0
 
 
Горкият Главчо, отново е жертва на някакъв скалъпен заговор! С какво този почтен, интелигентен патриот заслужи всичко това?!;-)
Пловдив е само наш! Вечно наш!
на 04.05.2010 г.
+1
 
 
Представям си как борда на ЕБРД ще се занимава с тази агенция. :))) Само до тях им е. Славчо дрънка врели-некипели, Тотевия се включва винаги щом може да се хвърли малко кал - мила родна картинка - хвани единия, плясни другия. И това са ми кмет и кандидат за кмет на Пловдив! Срам.
+4
 
 
Хората си знаят работата и си пазят парите,естествено че ще подлагат на съмнение проектите.Да не би да са си мислели общинарите че ще мине лесно.
+2
 
 
Аз пък й вярвам на тази Русинова. Главчо не е специалист, нито е привличал специалисти за разработката. Обяснението на Русинова е много логично. По-добре е да си свърши докрай работата по проекта с помощта на специалисти, после да иска заем. Разбирам го, че го иска сега този заем, защото отлагането както и да го въртиш отива на отлагане с 1 година. А след година и нещо са местните избори. Ако Главчо се стегне и приеме критиката като конструктивна, и отложи заема за следващата година и се подготви за него както трябва, само ще спечели нашето уважение! Пък тогава може пак за него да гласуваме! Главчо, това е твоят тест за "въшливост" по заема! Ако го издържиш успешно, печелиш втори мандат като кмет.
0
 
 
Когато преди известно време и аз твърдях същите неща - скъпоструваща реклама, лесно отклоняване на средства, необходими за предстоящата предизборна кампания на дребната партийка ВМРО-НИЕ, тук някои ме обвиняваха, че в това виждам следа от световната конспирация. Аз обаче, все още мисля така и се радвам, че и отговорни фактори също съзряха прозрачния план на айдуците. А и мисля че това никак не е смешно!
0
 
 
КОРУПЦИЯ ИМА КОИ КАКВОТО И ДА СИ ГОВОРИ.НА БИВШЕТА МИ УЛИЦА БРАТЯ БЪКСТОН ОТ 400 КМ.ПРЕДИ 2 ГИДИНИ АСВАЛТИРАХА САМО 370 М. И СИ ОТИДОХА ЩОТО СВЪРШЕЛИ ПАРИТЕ И 30 МЕТРА ОСТАНАХА ТАКА.КОИТО НЕ ВЯРВА ДА ДОИДЕ ДА ВИДИ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: