Задържаха нерегламентирани превозвачи по дестинацията Пловдив - Смолян

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:11 / 21.05.2010
29180
Четири превозни средства, с които се извършват нелегални превози по дестинацията Пловдив - Смолян, са заловени при акция, разпоредена от министъра на транспорта Александър Цветков, която се провежда на територията на цялата страна.

С три от тях са извършвани нелегални превози на пътници. Водачите не са притежавали необходимите документи за тази дейност - лиценз за превоз и разрешително за междуградска автобусна линия. Четвъртият нарушител е извършвал нелегален превоз на товари с 12 тонен автомобил. Водачът не е притежавал лиценз за превоз на товари.

Подобни нарушения са едни от най-сериозните, тъй като са напълно нерегламентирани. Такива превози ощетяват държавния бюджет, защото тези лица не плащат данъци и по този начин генерират сива икономика, която вреди на регламентираните превозвачи. При нелегалните превози на пътници, хората ползващи тази незаконна услуга не са защитени от закона и тяхното здраве и живот не е гарантирано, тъй като превозвачите не издават билети или издадените такива са фалшиви, поради което пътниците нямат застраховка.

На заловените нарушителите при настоящата акция са им отнети документите на автомобилите до заплащането на наложените им санкции, които са от 1 500 до 3 000 лева.

В момента нормативната уредба не позволява по-сериозни санкции за подобен вид тежки нарушения. Поради тази причина Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ИА „Автомобилна администрация" предложиха промени в Закона за автомобилните превози. Те ще дават възможност, при извършването на подобни тежки нарушения, моторно превозните средства да бъдат временно спирани от движение, като им бъде свален предният регистрационен номер и бъдат принудително задържани на охраняем паркинг - при първо нарушение за 6 месеца, а при второ за 12 месеца. Предвижданите глоби са - 6 000 лв. при първо нарушение и 15 000 лева при второ.

Акциите се провеждат съвместно с МВР и НАП, под наблюдението на Върховната административна прокуратура.


Виж коментарите (1)

Още по темата (9):
28.06.2010 Проверяват такситата около търговските центрове
24.06.2010 Спряха от движение три таксита заради нарушения
19.05.2010 Спряха от движение пет таксиметрови коли
10.05.2010 Затягат положението при високотарифните таксита в Пловдив
25.03.2010 Таксиметровите шофьори с безумни тарифи - недосегаеми за закона
12.05.2009 Хайки за космически тарифи на такситата в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).