ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За първи път от 40 години на сцената на Античния театър идва нещо изключително
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 07:00 / 28.06.2019Коментари (0)3195
©
Днес в 21.00 часа представлението "Медея“ ще бъде представено за първи път от 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата.

В продължение на три години десетки артисти изминават стъпка по стъпка трудния път до "Медея“. Три календарни години, но "цял един живот“ за ръководителя на проекта доц. Снежина Петрова.

Как се пресъздава темата за конфликта в семейството между майката и бащата, в който не оцеляват децата? За сблъсъка между силното и слабото общество, което унищожава хората, които са уязвими. За средата, която те превръща в убиец. Въпроси, зададени в "Медея“ през Античността, но актуални и днес.  

Проектът е със силен социален фокус. Инициативата събира в съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност.

Десетки деца на възраст между 6 и 17 години работиха в продължение на седмици по темата за конфликта в древногръцката трагедия. Какви решения взимаме в трудни ситуации, какви са ролите на мъжа и жената в обществото, каква ценност носят домът и семейството и ролята на децата в него. На тези и въпроси свързани с липсата на семейство и изолацията от света, децата дадоха отговор в рисунките си.

Използвайки психодраматична игра, изградена върху античния мит за Медея, децата имаха възможност да опознаят собствените си възможности за реакция в най-честите семейни и обществени конфликти, в които биват въвлечени. Рисунките им бяха изложени в Пловдив и София. А реакциите им, записани по време на обученията и техните коментари, влязоха във фонограмата на изложбата "Терен Медея“ в Софийска градска галерия и в Национална галерия "Квадрат 500“.

"Защо използваме точно "Медея“ за такива благородни каузи? Нека да мислим за Медея, до момента, в който решава да отмъсти, да си я представим като майка и като всяка една от нас, когато не сме в критична ситуация. Този проект ни учи как светът може да се обърне и как от бял може да стане черен. Учи ни как да предотвратим кризата или как да оцелеем в нея. "Медея“ е урок по оцеляване в криза. Затова започваме работа с най-малките, защото те ще бъдат нашите посланици в семействата", убедена е доц. Снежина Петрова

През месец март 2019 година се проведе и обществена дискусия в подкрепа на образованието по театър за деца в училище в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“. Организатори бяха сдружението "Легал арт център“ и Съюзът на артистите в България, участие взеха експерти от Нов български университет, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Театралната работилница "Сфумато"и други.

В рамките на проекта "Медея“ Петя Хайнрих и Георги Гочев направиха нов превод на трагедията на Еврипид, специално за театралното представление. Преводът беше представен на 14 юни в Национална галерия "Квадрат 500“ с участието на проф. Виолета Дечева, доц. Снежина Петрова, гл. ас Георги Гочев и Петя Хайнрих, актьорите от представлението, студентите от хор "Медея“ с ръководител гл. ас. Ася Иванова и композитора Асен Аврамов, а водещ беше актьорът Владимир Пенев.

Режисьор на спектакъла е Десислава Шпатова, а освен едни от най-талантливите актьори, в спектакъла участват: група "Вакали“, която много рядко българските зрители могат да видят, единственият изпълнител на баян в България Стоян Караиванов, Античен хор – студенти от НБУ и разбира се – децата. За тях преживяването е голямо. Това не е детски спектакъл, а включване на децата в съвременното изкуство, с усилията на целия екип.

В дискусията с журналисти и граждани на 29.06.2019 г., в 12,00 часа, ще се включат любими български актьори – доц. Снежина Петрова, която влиза в ролята на чудовищната Медея, Владо Пенев, който пресъздава образа на владетеля Креонт. Койна Русева, Станка Калчева, Петър Дочев, Ася Иванова, Ивайло Драгиев и Георги Гоцин , които също се превръщат в персонажи от древногръцката митология.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Цар Симеоновата градина придобива нова визия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: