Взривиха панаирната палата с утвърждаването на скандалния Баташки за шеф на Втора градска

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
15:09 / 26.11.2009
16471
След бурен скандал и размяна на остри и на моменти дори брутални реплики, общинските съветници утвърдиха спечелилия конкурса за директор на болницата "Свети Пантелеймон" доц. Илия Баташки. 30 гласуваха "За", категорично "Против" бяха присъстващите 11 съветници от ГЕРБ, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Нелицеприятни, меко казано, нападки срещу доцента отправи в изказването си неговият баща по хирургия и наследник на поста в УМБАЛ "Свети Георги" доц. Божидар Хаджиев от ГЕРБ.

Според него този избор бил особено важен за бъдещето не само на "Св. Пантелеймон", а и на болницата "Свети Мина", за които се обмисляло обединение. "Познайте кой ще стане техен шеф", предизвика аудиторията доц. Хаджиев. Цяла житейска характеристика направи той за Баташки. "Беше далечната 1982 година, когато едно селско будно момче дойде в кръжока по хирургия, на който бях научен ръководител", спомни си доцентът. Баташки никога нямало да стане асистент, нито после доцент, ако не била неговата подкрепа. Припомни дори текст от Хипократовата клетва, която някога като отличник лично бил чел: "На учителя по медицина аз ще гледам като на баща." Вместо синовно-бащински отношения обаче, днес бе наблюдаван тотален сблъсък между опоненти.

"Доцент Баташки е не само физиологична аномалия, защото сърцето му е отдясно, а черния дроб отляво, а е и социална аномалия, защото първата му работа, когато стана директор на Университетската, бе да намали заплатите с 200 до 400 лева", рядко язвително отбеляза Хаджиев.

Гневът му явно се дължи на това, че освен натрупаните дългове на управляваната в момента от него болница - към май 2009-а под мъдрото ръководство на Баташки са били 38 милиона лева - други 2 400 000 лева, отпуснати целево от държавата, били се изпарили и до 31 декември болничното заведение трябвало да ги възстановява. Нямало го нито когенератора за 800 хиляди лева, нито 15 апарата за хемодиализа за 420 хиляди, нито друга техника, за която целево са били отпуснати още около 450 хиляди лева. Срещу Баташки се водела преписка в прокуратурата.

И д-р Лилия Учкунова, и Иван Петков - участвали в конкурсната комисия съветници, изразиха разочарованието си, че конкурс на практика не се е състоял. И двамата оценили програмата на Баташки с отличен. Д-р Учкунова дори отбеляза, че ако можела би писала 6+, защото никога не била виждала нещо по-добро като идеи. И двамата обаче са на мнение, че ако до участие са били допуснати и другите двама кандидати, тогава изборът би бил по-обективен. А съперниците на Баташки били елиминирани, тъй като не подали пълен комплект документи за чисто съдебно минало и изпитването им щяло да наруши закона.

35 милиона били дълговете н УМБАЛ "Свети Георги" към 1 август тази година според новоизбрания шеф на "Св. Пантелеймон". "Ако сега са станали 40 милиона, то последните 5 ги е добавил с некомпетентното си администриране доц. Хаджиев, на когото съм благодарен, че ме направи добър хирург, така че ученикът задмина учителя и му пожелавам да направи и други като мен", коментира доц. Баташки. Според него учителят му е бесен, защото не е успял да спечели конкурса за постоянното шефско място на УМБАЛ "Свети Георги" и бил направил пътека докъдето трябва, за да не може изпреварилите го по резултат млади лекари с далеч по-скромен опит от неговия да заемат временното му място.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (13)

Още по темата (10):
06.12.2012 Сложиха край на ерата на Баташки в МБАЛ "Св. Пантелеймон"
05.12.2012 Петко Недев е новият шеф на МБАЛ "Св.Пантелеймон", Баташки - аут
22.11.2012 ОбС прие шефът на Дирекция "Правна" да влезе в комисията за избор на нов управител на болница "Св. Пантелеймон"
20.11.2012 Илиан Иванов влиза в комисията за избор на нов управител на болница "Св. Пантелеймон"
27.09.2012 Обявиха конкурс за мястото на Баташки
25.09.2012 Обявяват конкурс за мястото на Илия Баташки
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).