Възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков" зарадваха пловдивчани с концерт на сцената пред общината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:01 / 26.05.2021
1238
Талантливите възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков“  от ансамбъл за ударни инструменти "Престо“ с художествен ръководител г-н Пенчо Пенчев, зарадваха вчера пловдивчани с 30-минутен концерт на сцената на пл.“Стефан Стамболов“.

Те бяха част от програмата, с която Община Пловдив отбеляза светлия празник 24-ти май. Във втория ден от тържествата, Ансамбъл "Престо“ свириха преди концерта на Калин Вельов и "Тумбаито“. Освен в традицията на изява на подгряваща група, преди тази за доказаните звезди, връзката между двата състава е повече от очевидна – любовта към ударните инструменти.

Ансамбълът за ударни инструменти "Престо" е една от представителните камерни формации на НУМТИ "Добрин Петков" – Пловдив, в чийто състав участват ученици от специалните класове по ударни инструменти в училището. Основател и художествен ръководител на ансамбъла е преподавателят по ударни инструменти в НУМТИ "Добрин Петков" Пенчо Пенчев.

Ансамбълът развива активна концертна дейност като участва във всички големи и важни общоучилищни музикални изяви , а през последните години и в ярки общоградски културни събития в Пловдив, като 50-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, юни, 2014; фестивалът на книгата "Пловдив чете", юни 2014;

"Празниците на Стария Пловдив", септември 2013; Благотворителният концерт на Дарик радио в подкрепа на кампанията за набиране на средства за Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив, март 2013; традиционните ежегодни общоградски Коледни и Великденски концерти, организирани от Пловдивската Света митрополия; Концерт, в рамките на "Празници Петко Стайнов" – Казанлък, ноември, 2014 и много други.

През април 2014г. ансамбълът участва в тържественото промотиране в България, и в частност в Пловдив, на четвъртия сезон на хитовия сериал "Игра на тронове" на телевизионния канал НВО.

Ансамбълът участва и в рекламния видео клип на популярните български музиканти Елица и Стунджи, заснет специално за участието им в конкурса Евровизия 2012.

През 2016 г. ансамбъл "Престо" участва в Първия Балкански фестивал на музикалните училища, състоял се в град Патра, Гърция.

Ансамбъл "Престо“ е носител на множество награди от страната и чужбина.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!
Заради събора "Прослав" пее и танцува" ограничават движението в ч...
Най-отровните паяци, влечуги и други екзотични животни на уникалн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).