"Въздушни таксита" между Пловдив и Солун?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:39 / 09.09.2009
7695
"Само двайсет и пет минути е разстоянието по въздух между Пловдив и Солун. Време е да се случи тази връзка. Полетите между двата града ще бъдат на практика въздушни таксита. Вече имаме модерно летище, трябва му транспортно осигуряване", заяви един от основните си приоритети като областен управител Иван Тотев пред Plovdiv24.bg.

Идеята преди преди време лансира и кметът Славчо Атанасов. Тотев вече е консултирал темата с генералния консул на Гърция в Пловдив Николаос Пиперигос, предстоят преговори с областния управител и кмета на Солун.

"Трябва обаче първо да бъде утвърдена стратегията за развитие на летището. На книга я има, в момента я защитавам пред министъра на транспорта Александър Цветков. Няколко срещи по въпроса имах с него, ще го убедя, че трябва да стане. Детайлите предстои да доуточним с директора на летището Андрея Андреев, който направи много за промяната му", коментира Тотев.

Почти всекидневно областният е в София, за да лобира за Пловдив. Казва, че му е по-лесно да убеждава министрите -  отколкото кмета например, защото ги познава, от неговата партия са и мислят подобно.

"Летището не бива да остане красива картичка. Трябват му полети. Ще отстоявам пред министъра ниски летищни такси или гратисен период, пренасочване на полети тук. Работата ми е да създам условия за развитието му. Другото е в ръцете на шефа му - да ходи по изложения, да представя предимствата му, да привлича авиокомпании. Не е невъзможно. Когато пътуваш със самолет в Лондон, можеш да кацнеш на летището в Лутън - само на сто километра е от английската столица. За Европа това е нищо. И тук ще стане така. Нужно е да гарантираме добра инфраструктура и редовен транспорт до столицата", смята Тотев.

От голямо значение за него е предстоящото откриване на пропусквателните пунктове за Гърция край Рудозем и Златоград. Макар и да не са в Пловдивска област, те са много важни за нея, защото ще й осигурят най-близката връзка със Северна Гърция, а това е предпоставка за по-добро икономическо сътрудничество с южната ни съседка.  
  

Виж коментарите (1)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).