Всичко за извънредното положение в Пловдив: Кои обекти могат да работят и какво трябва да спазваме!

Автор: Диана Бикова
Коментари (34)
13:31 / 20.03.2020
103590
Интервю с областния управител Дани Каназирева, специално за читателите на Plovdiv24.bg.

- Г-жо Каназирева, обстановката е много динамична – в Пловдив вече са регистрирани първите два случая на заразени с коронавирус COVID-19. Какво следва от тук нататък?

- Предприети са всички мерки и следваме указанията на Националния оперативен щаб. Продължаваме стриктно да следим и как се спазват разпоредбите на Здравното министерство и Областният кризисен щаб. Това включва – как се спазват санитарно-хигиенните норми в магазините, които работят, спазват ли се режимите за дезинфекция, спазва ли се задължителното отстояние между хората. Ежедневно и денонощно работим с директорите на най-големите болниците в Пловдив и областта за изготвянето на стройна организация за приемане на болни, доколкото може в такава извънредна ситуация. Това е най-важният въпрос за мен.

Да сме наясно с легловата база, да бъдат преструктурирани отделни отделения във всяка една болница, както държавна, така и частна.

Това е едно огромно изпитание както към лекарите, така и към здравната ни система като цяло.

От вчера, след новите указания на Здравната каса, вече имаме три заявления и три заповеди на РЗИ за трансформирането на отделни, както казах, отделения в болниците, за приемане на пациенти, носители на коронавирус, така че подготовката при нас не започна от сега, а от доста време. Наясно съм с легловата база, наясно съм с графика и с това, което разполагаме.

Както вече знаете, имаме категорично решение, двете лечебни заведения в Пловдив - Транспортна болница и болница "Свети Мина", ще бъдат трансформирани изцяло, изпратила съм проверка там от Лекарския съюз и от РЗИ, познавам ситуацията, материалната база и персонала, и имаме готовност.

За мен най-важното е да обезпечим лекарите и медицинските работници като цяло с предпазни средства, които са на първи фронт при тази ситуация. Затова още снощи разговаряхме със създадения логистичен щаб към Министерски съвет за разпределянето на предпазните средства, и към Пловдив са изпратени вече предпазните средства - облекла.

От друга страна се предприеха още по-засилени мерки и в квартал "Столипиново", много силно присъствие на полицията и проверки от страна на РЗИ.

Но, искам да кажа, че ще бъда безкомпромисна: Има ли сигнали за нарушения, не само в този район, а и в други махали на територията на Пловдив и цялата област, ще бъдат поставени под карантина.

Трябва в тази ситуация всички да сме отговорни и да спазваме въведените мерки.

- Моля да посочите актуалните забрани – какво НЕ може да правят гражданите в условията на извънредно положение?

- Аз смятам, че на всички ни стана ясно какви са задълженията ни, като общество, което е отговорно не само за нашето здраве, но и за здравето на близките ни.

Разбира се, на първо място това са хигиенно санитарните норми, които всеки един трябва да спазва, както вкъщи така и на работното си място, ако работи. Освен това, задължителната дистанция и липсата на близък физически контакт, отстояние от 2 метра, както е последното решение на Националния кризисен щаб. Да избягваме струпвания и събирания - това са общите забрани, които важат за всички - говоря за актуалните и от самото начало забрани за нас като физически лица, а не като търговски обекти и собственици на такива.

- Много е важен въпросът за фризьорските салони. Последно – работят или не? Ако работят – по колко клиенти могат да влизат ?

- Искам да кажа още веднъж за всички. Има ясни мерки на Националния кризисен щаб. Въз основа на тях, Министърът на здравеопазването издаде заповед, която беше актуализирана и действа и към момента. Фризьорски салони са извън обхвата на  заповедта, но ние като Областен щаб сме дали указани за начина, по които трябва да работят, а именно: По - малките фризьорски салони само с един клиент, по-големите - с не повече от двама. Единственото изключение, което беше направено, е за козметичните студия и това беше по предложение и на лекарския екип в Областния щаб, тъй като там много често се вършат и процедури, който поставят под риск, както клиента, така и съответното лице, предоставящо услугата.

- Ще се запечатват ли уличните автомати за кафе?

- Не знам защо трябва да се запечатват? И защо те могат да носят някакъв вирус? Може би заради това, че натискаме копчето. Поне така чух, такива думи. Ще кажа така: Ако при тях натискаме едно копче, то на банкомата натискаме най-малко 4 бутона. Не по-малко опасно е да пипаме пари, не по-малко опасно е да пипаме бравите на вратите, не по-малко опасно е да пипаме количките в хранителните магазини. Така че категорично считам, че всяко нещо може и да е опасно, и да не е, и това зависи от нас, от нашата отговорност и нашата лична хигиена. Все пак в ХХI век да повтаряме многократно да си мием ръцете, да се учим да си мием ръцете си  - мисля, че не бива да прекаляваме.

- Има ли частни лаборатории, където човек при желание срещу заплащане може да се тества за COVID-19?

- Категорично в качеството си на Областен управител няма да препоръчвам и да насочвам хора. До колкото знам, вече има такива, но при направен бърз тест, какъвто и да е резултатът, той трябва задължително да бъде препотвърден от референтната лаборатория в София. Пуснала съм разпореждане, като Областен управител, да не се оповестява каквато и да е информация за резултати от подобни тестове, категорично това е само в правото на Националния щаб. Към настоящия момент мнението на всички е, включително и на проф. Мутафчийски, че тези тестове са ненадеждни и не съветват използването им, защото може да се предизвика паника, а резултатът след проба в референтната лаборатория да бъде друг.

- В хотелите и къщите за гости, особено в Пловдив и Хисаря, има ли чужденци  от забранените държави? Какво се случва с тях?

- Разбира се, че във всяка точка на България може да има такива посетители. Това което се прави, е от граничните власти. Ежедневно се спускат данни за навлезли в България от рисковите страни, определени с решение на Националния щаб, РЗИ ежедневно получава и има такава информация и поставя под карантина подобни хора. Към вчерашна дата вечерта, поставените под карантина на територията на Пловдив и областта са 393 човека по данни на РЗИ. 

- Има ли специални мерки за личните лекари, които са в жилищни блокове и кооперации с общ вход?

- Сега, съгласно Закона за устройство на територията, на първия етаж могат да бъдат разположени лекарски кабинети след решение на етажната собственост. Към настоящия момент са забранени единствено женските и детски консултации.

Кабинетите са под контрол от РЗИ, има стриктни указания относно хигиенно- санитарните норми, които безспорно трябва да се изпълняват, без струпване в чакалните, както и дезинфекция след всеки пациент. Категорично, пак повтарям, че ако се спазват всички норми, дадени от РЗИ, няма проблем те да функционират.

- Който има направление и е плануван за прием за стационарно лечение, какво става с тези направления - ще бъдат ли удължавани или ще се анулират и ще се издават нови?           

- Категорично това е извън моята компетентност и съветвам всеки един гражданин, който има подобен въпрос, да го отправи към общо практикуващия си лекар, който най -добре е запознат и съответно ще му даде правилния отговор. Не искам да изземам правомощията на НЗОК, има си ясни  заповеди и от Министерство на здравеопазването и лекарите са тези, които могат да отговорят най точно.

- Има ли достатъчно лекари в Пловдивска област? Какво се случва в селата, особено в отдалечените населени места?

- За момента има достатъчно лекари в Пловдив и областта. Към 31.12.2019 г. броят на лекарите на територията на област Пловдив е 3 264 тоест 1/ 10 от лекарите в България. Броят на общо практикуващите лекари на територията на област Пловдив е 488. Навсякъде всеки един човек има връзка и контакт със своя общо практикуващ лекар. Да, в населени места, които се състоят едва от 10 човека, може да няма общо практикуващ лекар, но такъв има в най-близкото населено място. При проблем и позвъняване на тел. 112, Спешна помощ реагира независимо колко е отдалечено населеното място.

- Имаме информация, че лекари от областта напускат поради липса на защитни средства. Колко са напусналите?   

- За момента категорично нямаме данни.  Не веднъж разговарям с директорите на болниците, както на територията на Пловдив, така и на територията на областта. Вчера отново имах среща с директорите на болниците от област Пловдив. Към настоящия момент ние нямаме уведомление за подадени оставки на лекари. РЗИ прави всичко възможно, за да може лекарският персонал, който е на преден фронт, да бъде обезпечен с предпазни средства.

- Какво става с доставката на защитни средства, които заявихте?    

- Пак ще повторя информацията, която вече предоставих. На 12 март от Министерство на отбраната са доставени 2 500 маски, раздадени са на МРВ, на Окръжна болница, на Спешна помощ. В наличност има още маски. Те са запазени за хората, които при случай на коронавирус, реагират на първи фронт. На 16 и 17 март отново са получени 5 600  маски и 4 000 очила. На 10 март директор Дирекция "Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов докладва, че до момента няма здравно заведение без осигурени маски и ръкавици.

- Разговаряли ли се с ТД "Държавен резерв“ – Пловдив за наличностите и възможността при нужда да отворят складовете?

- Това е извън моята компетентност и се решава на централно ниво  с решение на Министерски съвет.

- Социалните работници – от АСП и  РДСП,  обезпечени ли са със защитни средства? Ръководителите на тези две институции сами ли трябва да организират доставка от държавата или през Областния кризисен щаб?

- Първо ще кажа, че към момента информацията ми е след разговори с тях, тези лица, тези служители, които работят в приемните, са обезпечени с предпазни средства.  Снабдяването става на централно ниво. Второ, всеки ръководител е информирал своите служители за мерките, които трябва да се спазват – не само да ползват лични предпазни средства, а и в приемните да влиза по един клиент, да се дезинфекцират помещенията и да се спазват всички останали препоръки.

- На кой телефон възрастни и социално слаби граждани могат да подадат заявка за помощ? Има ли единен телефон към Областна администрация  или всяка община самостоятелно се организира? Как се процедира в отдалечените населени места?

Във всяка една социална дирекция има телефони, общините също разкриват такива горещи линии.  Освен това, в Областна управа  имаме телефон, който е денощен и съвсем спокойно може да служи като единен и ако ни е подаден сигнал, дежурните сигнализират веднага съответната отговорна институция. Така че, ако някой има нужда от каквото и да е, може да подаде сигнал в Областна администрация на оповестения телефон - 032 628 595.

Виж коментарите (34)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).