Всички пясъчници в Пловдив - забранени за ползване за неограничен срок

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
08:44 / 07.06.2020
8266
Детските градини в Пловдив остават без пясъчници. Тази забрана е наложена от Областния медицински щаб в града под тепетата заради мерките за безопасност в извънредната ситуация. Вече е издадено предписание от Регионалната здравна инспекция да бъдат премахнати всички пясъчници за игра. 

В топлото време децата все по-често излизат навън. Парковете и детските площадки сега са още по-любими места за игра, след като два месеца бяха недостъпни. Макар, че ограниченията заради коронавируса поетапно отпадат, от Регионалната здравна инспекция в Пловдив решиха да забранят използването на пясъчниците за деца.

"Тъй като се появиха доста коментари във връзка с това, че пясъчниците са заразени с коронавирус - не! Това е фокус, който отдавна е коментиран в Инспекцията. Проблем, който от доста време съществува, коментирали сме пясъчниците и техния риск. И за това решихме, че моментът е подходящ да бъде издадено това предписание", обясни д-р Цвета Иванова - директор Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Пловдив.

На този етап забраната за използването на пясъчници се отнася само за детските градини. А обяснението е, че в големите колективи личната хигиена на малчуганите се спазва по-трудно. Какво обаче е състоянието на детските пясъчници на обществените места в Пловдив?

"Повечето общински пясъчници са под всякаква критика. Аз лично при много екстремни случаи пускам детето си в тях, понеже сме намирали всякакви неща вътре. Да не говорим колко често те се превръщат в тоалетна за бездомните животни", коментира Станимира Пейкова.

При слънчево време тя и малката й дъщеря всеки ден излизат на разходка до детската площадка. Младата жена смята, че пясъчниците имат важна роля за развитието на малчуганите. Такива обяснения е чувала и от психолози.

И други родители като Станимира са категорични, че пясъчниците на обществените места не трябва да се премахват. И отправят апел към отговорните органи да насочат вниманието си към тях.

Заради спуснатите предписания общините в Пловдивска област имат задачата да премахнат пясъчниците в детските градини. За някои родители това да е излишна мярка, тъй като в тях съоръженията могат да се поддържат по-лесно и да бъдат наблюдавани от обслужващия персонал, допълват от "Нова ТВ".

Виж коментарите (6)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).