ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Все повече пловдивчани искат да следват в чужбина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:39 / 22.03.2024Коментари (0)2122
©
Засилен интерес за следване в чужбина отчитат организаторите на изложението "Световно образование“, което провежда своето традиционно пролетно издание в най-големите градове на страната. Като се базират на данните за регистрациите от Пловдив спрямо м.г. по същото време, организаторите от "Интеграл“ отчитат 72%  ръст на интереса за следване в чужбина във втория по големина град в страната.

Форумът, който т.г. чества 20-ти юбилей, ще гостува на 24. март (неделя) в Пловдив, в хотел Double Tree By Hilton от 10.00 до 17.00 часа.

На място в Повдив ще присъстват със собствени щандове и презентации нидерландският университет Фонтис, ирландският Грифит Колидж Дъблин и унгарският Corvinus University. Освен тях, тази година и Advantage Austria (Стопанската камара на Австрия в България), ще бъде част от тура в страната на изложението.

Тенденции в навечерието на новата учебна 2024-2025 година

Нидерландия остава водеща дестинация в желанието на кандидатите. Впечатление прави ръстът на кандидатури в Ирландия (двойно) и Швеция (с 45%). Въпреки късните отговори за прием от държавните университети в Ирландия (края на август), годишните такси за обучение (EUR 3000-7500) и политиката за финансиране са сред предпоставките за нарасналия интерес към страната. Сред предпочитаните програми и университети там са анимация, архитектура, актьорско майсторство и бизнес в университети като Griffith College Dublin, Trinity College Dublin, University of Limmerick. Griffith College е известен и с по-гъвкава политика и бърз процес по обработка на кандидатурите. Безплатното обучение в Швеция за всички програми е основният привлекателен фактор.

Интересът към Великобритания остава постоянен и на нивата от 2023 г., като отново лондонските университети (King’s College, UCL, City, University of Greenwich) са с най-много кандидати, следвани от University of Southampton, University of Portsmouth, University of Essex. Университетите от Острова се затвърждават и като институциите, предлагащи най-разнообразни специалности. Освен традиционните бизнес, икономика, компютърни науки, машинно и електро инженерство, тази година кандидатурите включват и специалности като невронауки, астрофизика, криминология и фармация.

Непроменени остават условията за обучение на чуждестранни студенти в Нидерландия през следващата учебна 2024-2025 г. На юбилейния форум "Световно образование“ ще присъстват 5 от най-големите нидерландски университети, които традиционно приемат студенти от България. Това са Fontys University of Applied Sciences, Eindhoven University of Technology, Hague University of Applied Sciences, NHL Stenden и Rotterdam Business School.

Италия една от дестинациите в последните 2 години с най-голям и устойчив ръст в интереса на кандидат студентите. През настоящата кампания той е с 21% по-висок спрямо м.г., като информацията и от някои италиански университети сочи, че през тази година са получили рекорден брой кандидатури. Конкуренцията засилва и изискванията на някои от най-търсените университети в Милано. За програми, свързани с икономика и бизнес, е необходимо кандидатите да предоставят по-високи резултати от SAT спрямо предходната кандидатстудентска кампания. Част от този ръст се дължи на специалностите в сферата на модата и дизайна, където Италия традиционно е сред топ предпочитанията. Интерес се наблюдава тази година и към американските университети в страната, които предлагат възможности за стипендии и по-ниски такси.

Белгия е другата дестинация в последните две години, към която броят на кандидатите се увеличава значително. Той е с 12% е по-висок т.г., като покачването на таксата за обучение е незначително и за предстоящата учебна година тя е 1116 евро. Сред по-интересните програми бъдещите студенти могат да открият креативни технологии и изкуствен интелект, 3D анимация, дигитален и графичен дизайн. Приемът на студенти за учебната 2024-2025 е отворен и продължава до юни.

По отношение на кандидатурите за САЩ се забелязва повече интерес към учебни заведения по Източното крайбрежие. Водещ фактор при избора са възможностите за финансиране под формата на спортни или академични стипендии. През настоящата кампания се отчитат и първите приеми на студенти за магистърски програми в University of Pennsylvania и University of Connecticut в сферите на психологията и социалните науки.

Посетителите на форума ще намерят полезна информация за обучението в Австрия и Германия. Девет австрийски университета участват чрез Стопанската камара на Австрия в България, а представители на немската организация за обмен DAAD ще споделят новостите около програмите на немски и английски и приема в Германия.

Стипендии

Стипендия от 5000 паунда отстъпка от таксата за обучение за всички години предлага University of Essex. Университетът предлага и спортни стипендии, които могат да покрият до 100% от разходите за обучение. До 30% отстъпка от таксата за обучение предлага швейцарската образователна група Swiss Education Group. До 50% отстъпка от таксата за обучение в американски университети предлагат от Kaplan Pathway International.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: