Внимавайте с гъбите! Токсикологията в Пловдив пълна, трима берат душа!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:58 / 13.10.2014
5337
Апел за по-голяма бдителност при брането и консумирането на гъби отправя Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

"Допреди две седмици там не бяха приемани пациенти с гъбни отравяния, но в момента стационарът е запълнен заради "взрив" от подобни интоксикации", разказа проф. д-р Янко Илиев, началник на клиниката.

В момента в Южна България хората масово берат гъби, без да са особено внимателни. Освен че лечението е скъпоструващо, то не дава гаранция особено в случаите на т.нар. фалоидно гъбно отравяне, което у нас най-често се предизвиква от зелена, бяла или леплива бяла мухоморка.

"До момента Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" е спасила четирима такива пациенти, но други трима са в критично състояние", обясни проф. Илиев. 

Той призова гражданите да не берат гъби, в чието разпознаване не са 100% сигурни, както и да не взимат гъби от познати, които са ги брали от полето.

"Най-важното е още при първите оплаквания да се търси медицинска помощ, а не да се пристъпва към самолечение", подчерта проф. Илиев. 

След консумацията на отровни гъби симптомите са предимно от стомашно-чревния тракт: появяват се силни коремни болки, гадене, повръщане, диария.

По отношение на зелената мухоморка е достатъчна само малка част от гъбата, за да се причини отравяне. Токсините съдържащи се в 5 грама са достатъчни да убият 70-килограмов човек, а латентният период, за разлика от интоксикация с друг вид гъби, е по-дълъг - понякога до 48 часа след консумация, и протича без симптоми.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).