Владислав Горанов пред Plovdiv24.bg: Община Пловдив е финансов отличник

Автор: Васил Динев
Коментари (15)
09:25 / 05.12.2019
8413
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря с финансовия министър Владислав Горанов относно финансовото състояние на община Пловдив. Причината да направим това интервю бяха думите на новия кмет Здравко Димитров, който твърдеше, че финансовото му наследство е много лошо.

Вчера министерството на финансите на практика опроверга новия кмет, излизайки с доклад, че Пловдив е една от общините в най-добро финансово състояние. Потърсихме министър Горанов, за да стане ясно на пловдивчани в крайна сметка в какво състояние бившият кмет Иван Тотев оставя общината и в какво състояние новият кмет Здравко Димитров я поема.


- Г-н министър, какво е финансовото състояние на община Пловдив?  Твърди се, че е лошо и през 2020 г. няма да има средства за реализиране на някои важни за града проекта. Някои от тези проекти вече бяха спрени от новата местна власт (напр. Водния цикъл и "Модър-Царевец"). Ще има ли пари за тях?

- Напротив, финансовото състояние на община Пловдив е много добро, дори бих казал, че е отлично. Винаги е било такова през последните години. След законовите промени финансите на общините се следят изключително изкъсо и затова се публикуват тези отчети на всеки три месеца. 

- Според данните за третото тримесечие на годината, публикувани в Комплексния анализ на подопечното ви ведомство, община Пловдив през цялата бюджетна година е в Топ 10 на общините с добри финансови показатели и с ниска задлъжнялост (обслужва дълг за 5.5% от местните приходи, при лимит 15%)?

- Както вече казах, през последните години община Пловдив е финансов отличник. Дори през първото тримесечие на тази година бе първа в тази своеобразна класация на общините в най-добро финансово състояние.

- Защо според вас се тиражира обратното твърдение?

- Не мога да знам каква е причината, но каквато и да е, не кореспондира с реалността. Мога само да предполагам, че се касае за неопитност и неинформираност.

- Държавният бюджет в момента е финансова тема номер едно. Как ще коментирате актуалните предложения, свързани с него, най-вече на опозицията?

- 4,5 млрд. лв. ще бъде разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка. Не че предложенията, които са направени нямат своята логика и резон, но най-доброто изражение на политиката на правителството е да търси балансираните приоритети. Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет да постъпят 25, 6 млрд. лв. или с 53, 8 млн. по-малко, или неизпълнение с 0,2 %.

Виж коментарите (15)

Още по темата (35):
16.12.2019 Бомба! Правителството разпределило 3 милиарда, за Пловдив нито лев!
04.12.2019 Още една лъжа на Зико лъсна! МФ: Пловдив е в Топ 10 на общините с най-добри финансови показатели
16.10.2019 Тотев: Каква дупка в бюджета? Пловдив е в прекрасно финансово състояние
01.08.2019 Важни решения на ОбС Пловдив
01.08.2019 Съветниците не приеха точката за бюджета! Кметът: Това е демокрацията
14.05.2019 300 000 лева, предвидени за стадион "Пловдив", отиват за друго
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).