ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте окончателната присъда на взривилия банкомат на ДСК в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:53 / 28.05.2020Коментари (7)7226
© Plovdiv24.bg
Върховният касационен съд потвърди решение на Пловдивския апелативен съд спрямо молдовския гражданин Евгени Недеалков, на когото е определено наказание от 10 години лишаване от свобода, което е намалено с една трета и е наложена санкция в размер на 6 години и 8 месеца от Пловдивския окръжен съд, тъй като делото е разгледано по съкратената процедура.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че през периода от 05.07.2018 г. до 07.07.2018 г. в София и в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в немаловажен случай след предварителен сговор с И. К. от Украйна, чрез взривяване на банкомати, отнел общо 292 880 лв. от владението на две банки. На 05.07.2018 г. в София, направил опит да отнеме чужди движими вещи - сумата от 77 900 лв., от владението на “Райфайзенбанк България" ЕАД, а на 07.07.2018 г. в Пловдив отнел чужди движими вещи - сумата от 214 980 лв., от владението на "Банка ДСК" ЕАД. Подсъдимият е осъден да изплати по гражданския иск от "Банка ДСК“ в размер на 20 425 лв., каквато е стойността на реално претърпени имуществени вреди от престъплението.

Съдебното производство пред окръжния съд е протекло по реда на съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и е изразил информирано съгласие да не се събират доказателства за тези факти, описани в обвинителния акт, а да се ползват вече събраните такива на досъдебното производство. Съдът е установил, че самопризнанието се подкрепя от събраните доказателства и е допуснал съкратено съдебно следствие.

Двамата съизвършители,/вторият не е издирен/ обективно са участвали в кражбата, като е налице предварителен сговор в немаловажен случай, тъй като съгласието и решението да се отнемат вещите е било постигнато не непосредствено преди кражбата, а в по-ранен момент. Предварително обмислената престъпна дейност, разкрива по-висока степен на обществена опасност в сравнение на обикновените случаи на кражби.

Деянието е било осъществено и при квалифициращото обстоятелство – чрез унищожаване на прегради, здраво направени за защита на имот, тъй като банковите АТМ устройства са вещи предназначени да изключат достъпа на трети лица до паричните средства, поставени в тях, а с действията си двамата са разрушили вещите с опазващо значение и са ги направили негодни за изпълняват тези свои функции.

В случая посочените охраняващи вещи са били унищожени, тъй като след въздействието върху тяхната субстанция чрез взрив, те са станали изцяло негодни да бъдат използвани по предназначение.

Деянието е било осъществено чрез използване на моторно превозно средство, тъй като дейците са си послужили с лек автомобил "Голф 4“ за отдалечаване от местопрестъплението и за транспортиране на отнетите вещи, предмет на кражбата, далеч от местопрестъплението.

Кражбата е бил извършена по специален начин, тъй като подсъдимите са използвали особени умения, каквито обикновените граждани не притежават, тъй като избраният от тях способ по предизвикване на обемни взривове чрез възпламеняване на гориво-кислородна смес, е необичаен и се отличава съществено по своите физични белези, като изисква специфични умения и знания.

Извършителите са действали при изключително висока конспиративност – смяна на хотели, снабдяване с нерегистрирано на тяхно име превозно средство, затъмняване на стъклата на автомобила, многократната подмяна на регистрационните табели на автомобила, заличаване на следите чрез изхвърляне на ползваните за деянието облекло и унищожаване на регистрационни табели, начина на обмяна на отнетите средства в евро.

Деецът е бил засечен да управлява автомобила си в грубо нарушение на правилата за движение по пътищата – с 210 км/ч. , 164 км/ч. и 170-180 км/ч., което разкрива  особена дързост и самонадеяност и допускане на всякакви рискове при реализиране на престъпните намерения. Всичко това разкрива изключително висока степен на обществена опасност както на деянието, така и на дейците.

Апелативният смята, че правилно окръжния съд е отчел превес на смекчаващите отговорността обстоятелства и е наложил наказанието лишаване от свобода в минималния размер, предвиден от законодателя от десет години. Така определеното наказание е редуцирал с една трета и е наложил на подсъдимия наказание в окончателен размер на шест години и осем месеца лишаване от свобода.

Като отегчаващо отговорността на подсъдимия обстоятелство е приел престъпната му упоритост, тъй като след неуспешния опит за кражба в София, е участвал в друга подобна кражба, тази на банкомата в Пловдив, която извършителите са успели да довършат. Решението на ВКС е окончателна и присъдата е влязла в сила.


Още по темата: общо новини по темата: 23
24.09.2019 »
04.06.2019 »
04.06.2019 »
17.05.2019 »
22.04.2019 »
22.04.2019 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е това ако може някой да го обясни.6,8 месеца за взривени банкомати без жертви и 5 г за убийство на три лица.След 3г излизаш на свобода и убиваш нови трима и още 3г ли.Цирк .
0
 
 
А Лютви Местан дете уби но ще бъде осъден бащата 🤔 много ми е трудно да разбера нашата съдебна система!!!
+1
 
 
Яко....за банкомат 10 години. За убийство на 3 ма 3 год. . Излиза че е По на далавера е да си наемен убиец от колкото крадец .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: